China matigt campagne één-kind-beleid

"Neem minder baby's, maar meer varkens". China houdt op zijn één-kind-beleid op het platteland met dergelijke slogans aan te prijzen, omdat de overheid inziet dat ze wellicht ongevoelig overkomen....

AP

Op het platteland worden de slogans op muren langs de kant van de weg geschilderd om het belang van het beleid goed in te prenten bij de bevolking. Niet alleen de slogans zijn hard, maar ook de werkwijze van de overheid om het beleid uit te voeren. Bij overtreding worden hoge boetes opgelegd of wordt bezit in beslag genomen. Zelfs gedwongen abortussen en sterilisatie komen voor. De overheid houdt vol dat het één-kind-beleid de economische spurt van China mogelijk heeft gemaakt doordat driehonderd miljoen geboortes zijn voorkomen. Tegenstanders zeggen dat het een scheefgroei in de verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen teweeg heeft gebracht, doordat veel zwangerschappen worden afgebroken als blijkt dat het een meisje wordt.

Slogans als "Huizen omver, koeien in beslag genomen, indien eis tot abortus genegeerd" zullen in de toekomst dus niet meer langs de Chinese wegen prijken. Ter vervanging daarvan komen positievere leuzen als: "Moeder aarde is te moe om nog meer kinderen te onderhouden" of "Zowel jongens als meisjes zijn de hartjes van hun ouders".

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden