China maakt zich op voor wc-revolutie

Voor even is Peking in de ban van hypermodern poepcomfort. In het Museum van de Chinese Revolutie is woensdag een tentoonstelling geopend waarin vijfduizend jaar Chinese wc-historie breed wordt uitgemeten....

Daarmee is het nog beroerd gesteld. Verreweg de meeste van de twaalf miljoen inwoners van Peking zijn genoodzaakt hun behoefte buiten de deur te doen, omdat een wc thuis ontbreekt. Op straat worden ze geconfronteerd met stinkende, bijkans uit hun voegen barstende bouwvallen die fungeren als publiek toilet. Nu de welvaart toeneemt zal de Chinees meer en meer zijn toevlucht willen zoeken tot betere openbare wc's, meent de organisator van de tentoonstelling, Lou Xiaoqi.

Hij geeft bezoekers de gelegenheid zich uitgebreid te oriënteren. Pronkstuk van de expositie is de Toto SW-710 met de ZGHD-1, een bril met weggooibedekking. Deze 'limousine onder de toiletten' zou aan de basis moeten staan van wat een heuse 'openbare-toilettenrevolutie' heet te gaan worden.

In 1994 organiseerde de stad nog een prijsvraag voor adequate toilet-ontwerpen. De oogst van die competitie is op de tentoonstelling vertegenwoordigd met foto's. De beste ontwerpen zijn intussen gebouwd; de meest luxueuze staat op het Plein van de Hemelse Vrede.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden