China maakt nucleaire brandstofvoorraad 'onuitputbaar'

PEKING - Chinese wetenschappers zijn er naar eigen zeggen in geslaagd gebruikte nucleaire brandstof zo te behandelen dat het opnieuw kan worden benut. Dit betekent dat China zich geen zorgen meer hoeft te maken over de uitputting van zijn uraniumvoorraad, meldden Chinese media maandag.

ANP / AP
Kerncentrale. Foto: ANP Beeld
Kerncentrale. Foto: ANP

Het uranium waar China denkt over te beschikken, zou over zeventig jaar op zijn. Maar met de nieuwe technologie zijn deze zorgen voor bijna drieduizend jaar de wereld uit, aldus een rapport van de Chinese Nationale Nucleaire Maatschappij.

Gevaarlijk
Het is echter de vraag of China daadwerkelijk op industriële schaal kernafval gaat verwerken. Om een dergelijke enorme hoeveelheid brandstof te produceren is volgens Harvard-hoogleraar Mathew Bunn een dure en bijzonder gevaarlijke kweekreactor nodig.

China kan er daarom ook voor kiezen de brandstof de komende decennia op te slaan, in afwachting van goedkopere en minder gevaarlijke alternatieven, aldus Bunn. 'Hergebruik van brandstof is veel gevaarlijker', zei hij. Hij voegde daaraan toe dat er een groter risico is op nucleair terrorisme als de brandstof wordt gestolen.

Duur
Verschillende Europese landen, Rusland, India en Japan verwerken al kernafval om het ongebruikte uranium en plutonium eruit te zuiveren en te hergebruiken. Hiermee wordt de hoeveelheid afval verminderd en wordt de nucleaire cyclus weer gesloten. De methode is erg duur.

China heeft dertien kernreactors in gebruik. Het vreest dat de vraag naar uranium zal verveelvoudigen in de komende tien jaar. China is van plan in het jaar 2020 15 procent van zijn energie uit duurzame bronnen te halen.

CO2
China is de grootste energieverbruiker ter wereld. In 2009 streefde het land de Verenigde Staten voorbij, jaren eerder dan werd verwacht. De enorme toename van het energiegebruik brengt ook met zich mee dat China een van de meest vervuilende landen ter wereld is. Als het land meer gebruik maakt van kernenergie wordt de hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten ook verminderd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden