China maakt 'historische' entree WTO

China mag toetreden tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat hebben de 142 lidstaten dit weekeinde besloten op de WTO-top in Doha in de golfstaat Qatar....

Van onze redactie economie

China zoekt al vijftien jaar aansluiting bij de WTO, die zich inzet voor een vrijere wereldhandel. Nu de Chinezen mogen toetreden, zullen zij hun eigen economie openstellen en een betere toegang krijgen tot de markten van andere WTO-leden.

WTO-directeur Mike Moore noemde China's toetreding een 'historisch moment'. De onderhandelingen over de voorwaarden van China's toetreding tot de WTO verliepen moeizaam, met name door de reserves van de VS, de Europese Unie en Mexico. Van de grote landen ontbreekt nu alleen Rusland nog, dat al in 1993 het lidmaatschap aanvroeg. De verwachting is dat nu ook Rusland spoedig kan toetreden.

De Chinese minister van Buitenlandse Handel Shi Guangsheng beloofde zich te zullen houden aan de WTO-regels. 'China zal een actieve en constructieve rol spelen in het multilaterale handelssysteem.' Europees commissaris Pascal Lamy waarschuwde nog afgelopen week de gedragingen van China binnen de WTO nauwlettend in de gaten te zullen houden.

De toetreding van Taiwan was zondag niet meer dan een formaliteit. Het land, dat door China als afvallige provincie wordt beschouwd, zou pas tot de WTO gaan behoren als een akkoord was bereikt over China. Als echte handelsnatie voldeed het al lang aan de voorwaarden. China en Taiwan mogen nog niet deelnemen aan de besprekingen in Qatar. Ze zijn pas dertig dagen na het ratificeren van de toetredingsakkoorden volwaardig lid.

De taaiste gesprekspunten op de WTO-conferentie in Doha zijn het opengooien van de Europese markt voor landbouwproducten en de interpretatie van het bestaande TRIPS-akkoord uit 1994 over patenten op medicijnen.

Afbraak van landbouwsubsidies is onacceptabel voor Frankrijk. De Franse minister van Buitenlandse Handel François Huwart dreigde met een veto. De Fransen staan alleen in hun standpunt.

Onder leiding van Brazilië bepleiten de ontwikkelingslanden aanscherping van het TRIPS-akkoord, zodat zij toegang krijgen tot betaalbare geneesmiddelen tegen onder meer AIDS, malaria en tuberculose. De VS is hier tegen.

Volgens de Nederlandse staatssecretaris van Handel G. Ybema bemiddelt de Europese Unie tussen de VS en het ontwikkelingsblok. Actiegroepen hebben daar echter weinig vertrouwen in. De EU houdt zich 'zeer op de vlakte', constateert N. Metz van Wemos, dat zich inzet voor een betere toegang tot medicijnen voor de armen. 'Er heerst grote verdeeldheid tussen de vijftien EU-lidstaten onderling, waardoor het helemaal niet duidelijk is wat ze eigenlijk vinden van TRIPS.'

Protesten tegen de WTO-vergadering verliepen kalm. Circa 150 actiegroepen zijn erin geslaagd een visum en accreditatie voor Qatar te krijgen - veel minder dan gebruikelijk bij internationale topconferenties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden