China laat voor het eerst een beursfonds in gebreke blijven

Een bankroet van een Chinees beursfonds is geen taboe meer. Zonnepaneelfabrikant Shanghai Chaori Solar Energy Science & Technology zegt de rente op een in 2012 in eigen land geplaatste obligatielening van 1 miljard yuan (120 miljoen euro) niet te kunnen betalen.

AMSTERDAM - Beleggers lopen hierdoor ruim 10 miljoen euro aan rente mis. Het is voor het eerst dat een Chinees beursfonds op deze wijze in gebreke blijft. Tot nu toe konden beleggers altijd aannemen dat de Chinese overheid zou bijspringen. Een bankroet werd in China beschouwd als een schaamtevolle gebeurtenis die tot maatschappelijke en politieke onrust zou kunnen leiden.


Het regime beseft inmiddels dat het niet langer mogelijk is elk bedrijf overeind te houden. Voor veel beleggers is dat een onaangename verrassing. In de afgelopen jaren is veel geld geparkeerd in Chinese bedrijfsobligaties in de veronderstelling dat de bedrijven nooit failliet zouden kunnen gaan. Op de financiële markten hebben Chinese bedrijven inmiddels voor 1.100 miljard euro aan bedrijfsobligaties geplaatst.


China heeft de laatste jaren de kredietkraan opengedraaid om de groei te stimuleren. Bedrijven konden gemakkelijk geld lenen en maakten daardoor ook grote schulden. Gesproken wordt wel van zombiebedrijven die onder meer winkelcentra bouwden waar geen klant is te zien. Shanghai Chaori is actief op een markt waarin een enorme overcapaciteit bestaat. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de staalsector en de kolenwinning.


Als de markt even tegenzit, gaan bedrijven die hierin actief zijn onderuit. Hierdoor dreigen de banken die de kredieten hebben verleend ook in problemen te komen. De Chinese autoriteiten hebben banken al verordonneerd hun kredietportefeuilles af te bouwen. Daarvoor in de plaats heeft de Chinese regering het bedrijven gemakkelijker gemaakt om naar de beurs te gaan en risicodragend kapitaal op te halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.