China laat partijfunctionaris vrij die acties voor democratie steunde

China heeft gisteren een van zijn prominentste gevangenen vrijgelaten na een celstraf van zeven jaar . Maar Bao Tong blijft wel onder huisarrest tot na 4 juni, de zevende verjaardag van de bloedige onderdrukking van de protestbeweging voor democratie op het Tienanmenplein in Peking....

TOINE BERBERS

Van onze correspondent

Toine Berbers

HONGKONG

Bao Tong was de rechterhand van de in ongenade gevallen partijleider Zhao Ziyang. Hij is de enige Chinese partijfunctionaris die wegens zijn rol tijdens de democratische protesten van 1989 werd gearresteerd. Wegens het uitlekken van staatsgeheimen en contrarevolutionaire activiteiten werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar.

Die periode zat er gisteren op. Officieel werd meegedeeld dat Bao was vrijgelaten, maar zijn familie verkeerde aanvankelijk in het ongewisse over zijn verblijfplaats. Aan het eind van de middag deelde zijn dochter Bao Jian mee dat hij in een villa in het westen van Peking verblijft.

Hij mag wel zijn vrouw, zoon en dochter ontmoeten, maar absoluut geen contact met de buitenlandse pers opnemen. Het is gebruikelijk dat China probeert te verhinderen dat dissidenten na hun vrijlating hun verhaal doen aan buitenlandse journalisten.

De 64-jarige Bao heeft een groot deel van zijn straf in het ziekenhuis doorgebracht; hij leed aan verschillende ziektes, waaronder kanker. Volgens het officiële persbureau Xinhua verkeert hij nu in goede gezondheid. Zijn dochter deelde mee dat hij geestelijk goed in orde is, maar dat hij nog problemen heeft met zijn lymfeklieren.

Als een van de bekendste economische hervormers klom Bao in de jaren tachtig razendsnel omhoog in de partijhiërarchie. Hij was tijdens de Culturele Revolutie aan het eind van de jaren zestig weggezuiverd, net als Deng Xiaoping, die na Mao's dood de 'sterke man' van China zou worden.

In 1989 beschouwden de protesterende studenten op het Tienanmenplein Bao's directe chef, partijleider Zhao Ziyang, als hun beste vriend in de partij.

Een week voor het leger de democratische beweging neersloeg werd Bao opgepakt, omdat hij de studenten had gewaarschuwd dat de regering de noodtoestand zou uitroepen.

Zhao verdween na 4 juni van het politieke toneel en werd onder huisarrest geplaatst. Drie jaar geleden werd bekend dat hij weer mocht reizen. Sindsdien is wel over zijn terugkeer in de politiek gespeculeerd, maar daarbij is het gebleven. Bao mag zich helemaal niet met de politiek inlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden