China komt met plan om CO2-uitstoot tot staan te brengen

China, 's werelds grootste uitstoter van schadelijke broeikasgassen, zal de groei van zijn CO2-emissies uiterlijk in 2030 en mogelijk eerder tot staan brengen. Ook zal de tweede economie ter wereld het aandeel van fossiele brandstoffen in zijn economie voor 2030 gaan afbouwen.

Ben van Raaij
De verboden stad in Peking, gehuld in een waas van smog. Beeld anp
De verboden stad in Peking, gehuld in een waas van smog.Beeld anp

Dat staat in het klimaatactieplan dat China dinsdag bij de Verenigde Naties heeft ingediend. Zulke 'pledges' worden de bouwstenen voor een wereldwijd VN-klimaatverdrag dat eind dit jaar in Parijs moet worden gesloten om de opwarming van de aarde tot een 'veilige' 2 graden Celsius te beperken.

De Chinese aankondiging dat de CO2-uitstoot uiterlijk vanaf 2030 zal dalen strookt met een aankondiging die vorig jaar samen met de VS werd gedaan. Maar net als toen maakte China, verantwoordelijk voor een kwart van de werelduitstoot, gisteren niet duidelijk hoe hoog de uitstootpiek zal zijn.

Nieuw is wel dat China belooft de 'koolstofintensiteit' van zijn economie (de CO2-emissie per eenheid bruto nationaal product) voor 2030 te zullen terugdringen met 60 tot 65 procent vergeleken met het niveau van 2005.

Dit plan, dat bij economische groei niet per se tot een absolute afname van de totale CO2-emissies leidt, is een voortzetting van een eerder doel van 40 tot 45 procent afname in 2020.

Blijkens het actieplan wil China het aandeel niet-fossiele brandstof in zijn energieconsumptie verhogen tot 20 procent in 2030. China is nu al wereldleider in hernieuwbare energie.

Michel den Elzen, klimaatexpert bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), noemt het plan in lijn met de verwachtingen. 'Dat de Chinese CO2-emissies voor 2030 zullen pieken wisten we al. Dat stond ook in de aankondiging van vorig jaar, al wordt over niet-CO2-broeikasgassen zoals methaan niks gezegd. En die terugdringing van de koolstofintensiteit is weinig ambitieus.'

Wel laat het plan volgens kenners zien dat het de Chinese regering inmiddels ernst is met klimaatbeleid. En dat is cruciaal, want tot nu toe stelde China zich altijd op de positie dat het een ontwikkelingsland was dat recht had op groei en niet hoefde op te draaien voor een probleem dat vooral de rijke landen hadden veroorzaakt.

Klimaatbeleidkenner Arthur Petersen (University College Londen) is ervan overtuigd dat China klimaatbeleid nu serieus neemt. 'Uit welbegrepen eigenbelang. Bijkomend voordeel van minder CO2 is minder luchtvervuiling. Dat is voor de Chinese leiders misschien nog belangrijker dan klimaat.'

Milieugroepen betoonden zich gisteren tevreden over de Chinese klimaatplannen, al hadden ze op meer ambitie gehoopt. 'China is altijd in het defensief geweest op klimaatgebied, maar de aankondiging van vandaag is een eerste stap naar een meer proactieve rol', zei Li Shuo van Greenpeace.

Met China en eerder de EU en de VS hebben nu landen die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de werelduitstoot aan CO2 hun klimaatactieplannen ('Intended Nationally Determined Contributions' of INDC, in jargon) voor Parijs ingediend. Grote broeikasgasuitstoters als Japan, India en Brazilië moeten nog.

Brazilië kondigde samen met de VS gisteren wel plannen aan. De presidenten Yilma Rousseff en Barack Obama maakten in Washington bekend dat Brazilië en de VS in hun elektriciteitsproductie het aandeel hernieuwbare energie (uitgezonderd waterkracht) opvoeren naar 20 procent in 2030.

In de totale energiemix wil Brazilië het aandeel hernieuwbare energie (afgezien van waterkracht) gaan verhogen naar 28 tot 33 procent in 2030. Het land wil verder tot 2030 circa 12 miljoen hectare herbebossen, en het belooft een 'eerlijk en ambitieus' klimaatplan te zullen indienen voor Parijs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden