China heeft overschot van 24 miljoen mannen

Abortus van vrouwelijke foetussen zorgt ervoor dat China binnen nu en tien jaar te kampen krijgt met een 'overschot' van vierentwintig miljoen mannen. Het overschot aan mannen betekent dat zij minder kans maken op een huwelijk en kan uiteindelijk leiden tot een toename van de criminaliteit. Dit is de conclusie in een rapport van de Chinese Academie van Sociale Wetenschappen, dat deze week in de Chinese staatsmedia verscheen.

China heeft een streng beleid ten aanzien van gezinsuitbreiding, de zogenaamde 'één-kind-politiek'. Elk koppel mag slechts één kind hebben. Omdat er in China van oudsher een voorkeur bestaat voor een mannelijke erfgenaam, laten veel vrouwen zich aborteren als zij zwanger zijn van een meisje. Ook moord op meisjesbaby's is inmiddels een serieus probleem geworden, vooral op het platteland.

Volgens het rapport van de Academie is in China de man-vrouw-verhouding tussen het aantal borelingen honderdnegentien mannen tegenover honderd vrouwen. In sommige provincies is de verhouding zelfs honderddertig mannen tegenover honderd vrouwen. Ter vergelijking: in de geïndustraliseerde landen is de verhouding honderzeven mannen tegenover honderd vrouwen.

Het rapport komt met vergelijkbare uitkomsten als andere onderzoeken van de afgelopen jaren. Er wordt gewaarschuwd voor serieuze sociale problemen vanwege de scheve verhouding. Mannen vinden moeilijker een vrouw en wenden zich tot de criminaliteit. Bovendien worden ontvoeringen van vrouwen en vrouwenhandel een steeds groter probleem.

Onderzoekers trokken in een vorig jaar verschenen rapport van het BMJ -voorheen British Medical Journal- dezelfde conclusies, maar zij kwamen met andere cijfers. Volgens hen heeft China een overschot van 32 miljoen mannen. De verhouding zou volgens hen liggen op honderdveertig jongetjes tegenover honderd meisjes.

De Chinese één-kind-politiek werd in 1970 ingesteld om de immense bevolkingsgroei een halt toe te roepen. Volgens de Chinese overheid zijn door de maatregel ruim vierhonderd miljoen geboortes (op een bevolking van 1,3 miljard) voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden