China heeft meeste illegale golfbanen

China is het land geworden met de meeste illegale golfbanen ter wereld. Hoewel de golfsport er peperduur is - een lidmaatschap komt al gauw op een miljoen renminbi (honderdduizend euro) - hebben steeds meer steden de afgelopen jaren golfbanen laten aanleggen, als lokkertje voor zakenlui die nieuwe bedrijven kunnen meebrengen....

Volgens opgave van het ministerie van Grond en Grondstoffen telt China 176 golfbanen, waarvan er slechts tien de juiste papieren hebben. De wildgroei - minstens de helft rendeert niet, schat de Engelstalige staatskrant China Daily - kon gebeuren doordat plaatselijke partijbestuurders de aanleg door de vingers zagen, en vaak ook financieel bij de projecten betrokken zijn.

'Zonder een eersteklas golfparcours kunnen we ons niet verkopen als het beste conferentie-oord van China', zo citeert de krant Wang Haiping, secretaris van de communistische partij in het Huairou-district van Peking. Het is een populaire beweegreden voor vele bestuurders: zonder golfbaan in je stad tel je niet mee, in het nieuwe China waar rijk worden en economische recordgroei een nieuw dogma zijn geworden.

De golfsport is onder China's elite zo populair, dat het land - in mei in Shanghai - voor het eerst gastheer mag zijn van de Open Aziatische Kampioenschappen , een wedstrijd waar een aantal topspelers van de wereld om een prijzengeld van anderhalf miljoen dollar komt spelen. De golfsport wordt net als elders ter wereld als een mooi vehikel beschouwd om op hoog niveau zaken te doen.

De kans dat er wat wordt ondernomen tegen de illegale banen is gering. Een beetje parcours kost dertig miljoen euro, en het centrale gezag in Peking zou zich ernstig impopulair maken bij vele lagere partijbestuurderen als de ploeg in hun onberispelijke gras werd gezet.

Het ergste wat de golf- en geldbeluste partijgenoten te wachten staat, lijkt een disciplinaire waarschuwing en een ouderwetse stevige zelfkritiek, zo meldt de staatskrant, afgaand op een voorbeeld in de provincie Shandong.

De regering ontving vorig jaar ruim vierduizend klachten en petities, de helft meer dan in 2002. De meeste klachten komen van boze boeren die van hun land zijn gezet om plaats te maken voor industrieterreinen en golfbanen. De ontwikkeling had tot gevolg dat de landbouwgrond met 2,5 miljoen hectare afnam.

Het meeste landverlies komt op rekening van nieuwe industriegebieden en 'ontwikkelingszones', waarvan er door de explosieve groei van terreinen vele heel of half leeg blijven. China telt 3837 van dergelijke zones, waarvan 2580 formeel niet zijn goedgekeurd door de centrale overheid. Peking kondigde vorig jaar al een stop op dergelijke projecten af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden