China geeft kritische Oeigoerse geleerde levenslang

Een Chinese rechtbank heeft de Oeigoerse geleerde Ilham Tohti veroordeeld tot een levenslange celstraf wegens separatisme. Tohti staat bekend als een gematigd criticus van het Chinese beleid tegenover de islamitische Oeigoerse minderheid. De Europese Unie en verschillende mensenrechtenorganisaties noemden het vonnis vandaag onrechtmatig.

Ilham Tohti. Beeld ap
Ilham Tohti.Beeld ap

De Oeigoer Tohti, die lid is van de Communistische Partij en doceert aan de Minzu-universiteit in Beijing, zet zich volgens mensenrechtenorganisaties in voor toenadering tussen de Oeigoerse minderheid in de westelijke Xinjiang-regio en de Chinese Han-gemeenschap. Maar volgens de Chinese rechtbank zette Tohti de Oeigoeren ertoe aan om met geweld de afscheiding van Xinjiang te bewerkstelligen.

Op Tohtis website 'Oeigoer online' werd aandacht besteed aan verschillende Oeigoer-gerelateerde kwesties. Volgens de geleerde zelf wilde hij met de website een platform creëren voor de dialoog tussen de Oeigoeren en de Han-Chinezen.

Bij het voorlezen van zijn straf, waarbij ook zijn bezittingen verbeurd werden verklaard, riep Tohti: 'Dit accepteer ik niet!' Volgens zijn advocaat bleef hij verder kalm. De Europese Unie noemde het proces 'volstrekt ongerechtvaardigd' en riep op tot Tohtis vrijlating. Volgens de EU heeft hij geen behoorlijke verdediging gekregen tijdens het proces.

Oplopende spanningen
De spanningen in Xinjiang lopen hoog op onder de Oeigoerse bevolking, die zich gediscrimineerd voelt, en de Han-Chinezen. Afgelopen zondag kwamen twee mensen om bij een bomaanslag, en in mei kwamen volgens de politie 43 mensen om bij een aanslag door Oeigoerse activisten. In reactie op het geweld hielden de autoriteiten veel mensen aan en verboden ze het dragen van hoofddoeken en baarden.

Volgens advocaat Li heeft Tohti gezegd dat 'wat de uitslag (van de rechtszaak, red.) ook mag zijn, deze vooral niet tot verdere haat mag leiden.'

Tohti tijdens het proces. Beeld reuters
Tohti tijdens het proces.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden