China geeft economie extra stimulans

China gaat zijn economie stimuleren door infrastructuurprojecten versneld uit te voeren. Het wil zo de dalende groei opkrikken. Snelwegen, bruggen, spoorwegen en woonwijken zullen eerder worden gebouwd dan in het lopende vijfjarenplan was voorzien.

SHANGHAI - De Chinese premier Wen Jiabao had in het weekeinde al aangekondigd dat de economie een stimulans krijgt en dit lijkt de eerste uitwerking van zijn voornemen. Met het sneller uitgeven van miljarden aan bouwprojecten wil Peking voorkomen dat de Chinese economie te veel inzakt. Dat dreigt te gebeuren door de financiële problemen in Europa en de VS, de voornaamste afzetmarkten voor in China gemaakte producten.


De binnenlandse vraag in China groeit nog goed, maar dat is onvoldoende om de teruglopende export te compenseren. China wil dit jaar rond de 8 procent groeien, maar vreest zonder extra stimulering op minder dan 7 procent uit te komen.


Het zijn groeicijfers waarvan Europa, de VS en Japan alleen maar kunnen dromen, maar voor Chinese begrippen zijn ze te laag. Peking acht een groei van rond de 8 procent noodzakelijk voor een evenwichtige ontwikkeling - en om sociale onrust te voorkomen.


De nieuwe maatregelen zijn minder fors dan het stimuleringspakket van honderden miljarden euro's dat Peking in 2009 uit de kast haalde om de effecten van de vorige crisis te beteugelen. De beleidsmakers kregen spijt van deze reuzeninvesteringen, omdat ze leidden tot veel verkwisting van belastinggeld door een golf van ondoelmatige investeringen.


Volgens analisten gaat het ditmaal meer om nauwkeurige geplande uitgaven en minder om enorme hoeveelheden extra geld die in de economie worden gepompt. Zo zullen projecten die vorig jaar werden stilgelegd bij de spoorwegen mogelijk weer worden opgepakt, ondanks het feit dat het spoorwegministerie diep in het rood staat.


Het nieuwe stimuleringsplan leidde dinsdag tot een betere stemming op de beurzen, waar mijnbouwers en cementfabrieken het goed deden. China is een van de grootste klanten van de mijnindustrie, van Afrika en Zuid-Amerika tot Azië en Australië. Maanden van dalende groei hadden de grondstofprijzen en aandelenkoersen in de sector gedrukt.


Behalve meer infrastructuur overweegt Peking ook een nieuwe subsidieronde te starten voor energiezuinige, huishoudelijke apparatuur. Een herhaling van aankoopsubsidies voor zuinige kleine auto's behoort ook tot de mogelijkheden, al moet de Chinese auto-industrie de komende jaren volgens kenners juist gesaneerd worden. Er zijn te veel fabrieken die te veel producten van matige kwaliteit maken.


Dalende groei

Volgens een rondvraag van persbureau Reuters verwachten economen dat China in het tweede kwartaal van 2012 de groei zal zien dalen tot 7,9 procent. Het zou het zesde kwartaal op rij worden dat de groei wegzakt, en de eerste keer zijn dat China onder de magische 8 procent uitkomt sinds de crisis van 2009.


De Chinese economie groeide tot 2010 vele jaren met meer dan 10 procent, ruim boven de door de regering gewenste 8 à 9 procent. Volgens premier Wen heeft het lagere groeitempo de voorkeur. Dat moet wel gekoppeld worden aan economische en en politieke hervormingen binnen de eenpartijstaat. Dit maakt een evenwichtiger ontwikkeling van China mogelijk.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden