China gaat miljarden investeren in Europese infrastructuur

Tegen het financiële leed van een 'Grexit' zal het niet opwegen, maar voor de EU is er niettemin economisch goed nieuws in de maak: China is van plan  te investeren in Europese infrastructuur. De Chinese regering gaat 'miljarden' bijdragen aan het infrastructuurfonds van 315 miljard euro dat Europese Commissie-voorzitter Juncker in november heeft aangekondigd. Dat blijkt uit een ontwerptekst die persbureau Reuters in handen heeft gekregen.

Fokke Obbema
De Chinese premier Li Keqiang. Beeld anp
De Chinese premier Li Keqiang.Beeld anp

Hoe hoog de Chinese bijdrage precies wordt, staat nog niet vast - in de tekst staat een 'X' op de plek waar het bedrag moet worden ingevuld. Maar hoofdzaak voor de Europese Commissie is dat China aan boord wil komen. Het plan van Juncker werd met de nodige scepsis begroet, omdat Europese landen zelf slechts bescheiden bijdrages aan zijn fonds in het vooruitzicht stelden - de grootmachten Duitsland en Frankrijk hadden er niet meer dan acht miljard euro voor over. Het meeste geld, dat bestemd is voor projecten variërend van snelwegen via telecommunicatie tot allerlei kennisinvesteringen, moet door het Europese bedrijfsleven worden ingebracht.

Dat er nu hulp 'van buiten' komt in de vorm van Chinees geld verhoogt de kansen op succes voor het fonds. Aan Europese kant wordt dan ook enthousiast gereageerd op de Chinese toenadering. Wanneer premier Li Keqiang op 29 juni Brussel bezoekt, kan hij op een warm welkom rekenen.

Pikant is dat China opnieuw zijn economische kracht inzet om de banden met Europa aan te halen, terwijl de VS langs de zijlijn toekijken. Dat was in januari ook al het geval, toen diverse Europese landen, waaronder Nederland, zich aanmeldden voor deelname aan de Chinese ontwikkelingsbank AIIB.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. Beeld anp
Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.Beeld anp
Roeiers in de Royal Albert Dock in Oost-Londen. De Chinese ontwikkelaar ABP investeert in de ontwikkeling van dit gebied. Beeld reuters
Roeiers in de Royal Albert Dock in Oost-Londen. De Chinese ontwikkelaar ABP investeert in de ontwikkeling van dit gebied.Beeld reuters

Amerikaanse diplomaten hielden toen hun Europese collega's tevergeefs voor dat participeren in die nieuwe bank, een uitdager van de door Amerikanen gedomineerde Wereldbank, een slecht idee was. De mengeling van ethische en geopolitieke argumenten die de Amerikanen aanvoerden, maakte geen indruk tegenover de grote geldpot die Peking in zijn bank zei te willen inbrengen: 50 miljard dollar, met uitzicht op verdubbeling, om infrastructurele projecten in Azië te financieren.

Inmiddels is ook de Europese Commissie zelf van plan om in de AIIB deel te nemen en adviseert de Europese Investeringsbank achter de schermen de Chinezen hoe zij het toezicht op de bank volgens de geldende internationale normen kunnen opzetten.

Juncker wil voor deelname van zijn Commissie aan de AIIB een bescheiden bedrag uittrekken. Zo kan hij wellicht tegemoet komen aan de Chinese wens van Europese betrokkenheid bij de 'Nieuwe Zijderoute' die president Xi van China naar Europa wenst aan te leggen. In Chinese ogen moet Europa daaraan ook een bijdrage leveren. De Chinese investering in het fonds van Juncker maakt derhalve deel uit van een grotere 'voor wat, hoort wat'-deal.

Vooruitlopend op de grotere betrokkenheid van de Chinese regering in de EU zijn Chinese bedrijven al actief aan het worden in Europese infrastructuurprojecten. Tot dusver beperkten veel Chinese investeringen zich tot beleggingen in bedrijven en vastgoed. Roemrucht is de bemoeienis bij een infrastructuurproject in Polen - de aanleg van een snelweg voorafgaand aan het EK voetbal van 2012 werd een faliekante mislukking.

Maar Chinese bedrijven geven niet op. In Groot-Brittannië is nu de China Harbour Engineering Company, behorend tot een van de grootste bouwers ter wereld, uitverkoren voor de aanleg van een getijdenenergieproject van 1,3 miljard euro. Ongetwijfeld tot leedwezen van de Britse bouwwereld.

China als werelmacht

Lees hier het artikel van Fokke Obbema over de ambities van China een dominantere wereldmacht te worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden