China gaat 'Hollands' met ADO

Het gebeurt steeds vaker: rijke buitenlanders die voetbalclubs kopen. In Nederland werd Vitesse opgekocht door de Georgiër Zjordania, nu is ADO Den Haag in Chinese handen gekomen. De eige-naren willen onder meer Chinese kinderen kennis laten maken met de Europese voetbalcultuur.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - Via ADO Den Haag wordt de Nederlands voetbalcultuur geëxporteerd naar China - een land met 1,3 miljard inwoners die ook gek zijn op het WK. Het Chinese sportmarketingbureau United Vansen wordt de nieuwe eigenaar van de Haagse club, die afgelopen seizoen negende werd in de eredivisie. De baas van United Vansen is Hui Wang, een steenrijke ondernemer die in zijn jeugd heeft gevoetbald.

United Vansen heeft een principeovereenkomst bereikt met de huidige eigenaar van ADO, de zakenman Mark van der Kallen, over het overnemen van alle aandelen. Details zijn niet bekendgemaakt. Het bureau haalde belangrijke Europese voetbalwedstrijden naar het Chinese nationale voetbalstadion in Peking (het 'Vogelnest'), zoals de finales van de Italiaanse supercup.

De deal is tot stand gekomen door bemiddeling van Dong Dao ('De Weg naar het Oosten'), een organisatie die sinds 1990 een vestiging heeft in Den Haag en zich bezighoudt met culturele en sportieve uitwisseling tussen Nederland en China. De nieuwe eigenaren willen niet alleen een Nederlandse voetbalschool in China oprichten, maar ook Chinese kinderen in speciale ADO-zomerkampen laten kennismaken met de Europese voetbalcultuur.

Veel is niet bekend over United Vansen. In 2011 en 2012 organiseerde het bureau voor aanzienlijke bedragen de finales van de Italiaanse supercup in het stadion van Peking, dat sinds de Olympische Spelen amper meer wordt gebruikt. In 2011 won landskampioen AC Milan voor 70 duizend toeschouwers met 2-1 van bekerwinnaar Internationale, waarbij Wesley Sneijder het enige doelpunt voor de verliezers maakte. Een jaar later won Juventus er met 2-0 van bekerwinnaar Napoli. In augustus zal in het Vogelnest de finale van de Franse supercup plaatsvinden.

De directeur van Dong Dao zegt in een interview met voetbalsite Elf dat 'het niet de bedoeling is dat ADO net zoals Vitesse spelers zal opleiden voor andere clubs'. Hij zegt dat de overname van de club van Van der Kallen lang is besproken en dat er al Chinese spelers bij ADO stage hebben gelopen.

Dat Van der Kallen een koper zocht voor de aandelen was bekend. Hij redde in 2007 ADO Den Haag van een faillissement door acht ton aan liquiditeiten voor te schieten toen de club de spelerssalarissen niet meer kon betalen. Een jaar later stak hij nog een 8 miljoen euro in de club, waarmee hij de enige eigenaar werd. Hij bracht zijn aandelen onder in de Stichting Stadion Ontwikkeling. De omzet steeg daarna van 7 naar 15 miljoen euro. ADO wist zich een plek in de middenmoot van de eredivisie te verwerven.

Naast Van der Kallen houdt ook de gemeente één aandeel. Dit prioriteitsaandeel geeft de gemeente het recht binnen drie weken een overname van de club te blokkeren, maar dan moet er wel een andere gegadigde worden voorgedragen. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat zo'n verzoek nog niet is binnengekomen. 'Als dat er komt, zullen we het op zijn merites beoordelen.' Het gemeentebestuur is op de hoogte gesteld, maar niet op voorhand in het proces gekend.

Van der Kallen verdedigde gisteren bij Radio West zijn keuze voor de Chinezen. 'Ze hebben serieuze ambities met ADO Den Haag. Zij willen doorpakken en ze komen over als serieuze mensen.' Hij ziet ze niet als avonturiers. 'Dat beeld heb ik helemaal niet bij dit bedrijf. Bovendien is het toezicht door de KNVB op de clubs flink verbeterd ten opzichte van een paar jaar geleden.' Volgens Van der Kallen waren er veel andere partijen die interesse toonden in zijn aandelen. 'Die liepen stuk als het over geld ging. Dat was bij United Vansen niet zo en daarom heb ik veel vertrouwen in ze.'

Van der Kallen denkt niet dat de gemeente Den Haag een stokje voor de overname zal steken. 'Dat kan alleen als ze met een vergelijkbare of betere propositie komen.' De voetbalclub wilde dinsdag nog niet uitvoerig reageren. 'Voor ADO Den Haag heeft altijd de wens van een verbreding van het aandeelhouderschap en een regionale verankering centraal gestaan. Daarnaast is organisatorische stabiliteit en lange- termijncontinuïteit ten aanzien van de financiën essentieel.'

China is dit jaar zeer actief in Nederland met overnames. Eind vorige maand werd bekend dat de Brabantse schroevenproducent Nedschroef (1.650 werknemers) werd overgenomen door Shanghai Prime Machinery. Eerder dit jaar kwamen graanhandelaar Nidera, vrachtwagenverhuurbedrijf TIP Trailer Services en afvalverwerkingsbedrijf AVR in handen van Chinezen.

undefined

Vitesse

Vitesse was de eerste en tot nu toe enige Nederlandse club die in handen kwam van een buitenlandse eigenaar. De Georgiër Merab Zjordania nam de vrijwel failliete club in 2010 voor 10 miljoen euro over en beloofde dat Vitesse binnen drie jaar landskampioen zou worden. Dat lukte niet, maar Vitesse speelt sinds die tijd wel mee in de top van Nederland. In 2013 deed Zjordania de aandelen over aan zijn Russische zakenvriend en miljardair Alexander Tsjigirinski.

undefined

Chelsea

In 2003 neemt de Russische oligarch Roman Abramovitsj Chelsea over van toenmalig eigenaar Ken Bates. Hij steekt 150 miljoen euro in de aankoop van nieuwe spelers en haalt de Portugees Jose Mourinho - de special one - als nieuwe trainer binnen. In het eerste seizoen wordt Chelsea nog tweede in de premiership. Een jaar later wordt Chelsea voor het eerst sinds 1955 landskampioen en wint ook de League Cup. De titel wordt geprolongeerd. Met uitzondering van een seizoen is Chelsea sinds die tijd telkens bij de eerste drie ge-eindigd. In 2010 volgde een derde titel. Ook werden de Champions League (2012) en de UEFA Europe Cup (2013) gewonnen.

undefined

Manchester United

Manchester United geldt als de rijkste club ter wereld. Op 12 mei 2005 kwam het in handen van de inmiddels overleden Amerikaanse miljardair Malcolm Glazer die liefst 1,3 miljard euro op tafel legde voor de aandelen. Nu hebben zijn erven de club in handen. Sinds de komst van Glazer is Manchester United vijf keer landskampioen van Engeland geworden. In 2008 won het ook de Champions League. Het stadion wordt elk jaar gemoderniseerd en verder uitgebreid.

undefined

Manchester City

In 2008 werd de club gekocht door de Abu Dhabi United Group die voor 185 miljoen een meerderheidsbelang kocht. Dankzij de sponsoring van de familie Al Nahyan, een van de investeerders, heeft Manchester City van alle clubs in de wereld de laatste jaren het meest kunnen uitgeven aan transfers en spelerssalarissen. Dat leverde kampioenschappen op in 2010 en 2014. In 2011 won de club de FA Cup. Manchester City gaf zoveel geld uit dat het op de vingers werd getikt door de UEFA wegens het overtreden van de fair-playregels en een salarisplafond heeft moeten instellen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden