China gaat civetkatten afmaken

Alle civetkatten en daaraan verwante dieren die worden verhandeld op markten in Zuidoost-China moeten worden afgemaakt. De autoriteiten hebben tot deze drastische stap besloten nadat er een nieuw geval van de longziekte SARS is geconstateerd, het eerste in China sinds de zomer....

Ook moeten alle markten waarop de dieren worden verhandeld worden gesloten. Met deze maatregelen hopen de autoriteiten te voorkomen dat de ziekte SARS net als vorige winter om zich heen gaat slaan. In 2003 werden wereldwijd ruim 8400 mensen ziek, van wie er 810 aan de ziekte bezweken.

Het nieuwe geval van de longziekte treft een 32-jarige tv-producer die half december in een ziekenhuis is opgenomen. Na uitvoerige testen stelden de autoriteiten vast dat de man is besmet met SARS, in dit geval door een variant van het virus dat vorig jaar de ziekte veroorzaakte.

Volgens de onderzoekers lijkt het virus bij de man op het virus dat in de civetkat is gevonden. Deze bevinding was voor de autoriteiten de reden om civetkatten, een delicatesse, in de provincie Guangdong te laten afmaken. Naar schatting worden tienduizend dieren geruimd.

In Hongkong zijn de autoriteiten in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Alle patiënten met longontsteking worden onderzocht en alle bezoekers uit China krijgen een snelle gezondheidscontrole voordat ze de stad in mogen. Guangdong grenst aan Hongkong en dagelijks gaan 400 duizend mensen de grens over.

Bij de nieuwe patiënt, die herstellende is van de ziekte, is niet duidelijk hoe hij de ziekte heeft opgelopen. Hij heeft verklaard de maand voor de ziekte geen wild te hebben genuttigd, maar wel een rat te hebben aangeraakt. Zeventien van de 81 personen die de patiënt in contact zijn geweest, moeten in quarantaine.

In de Filipijnen is een mogelijk geval van SARS, een vrouw die in Hongkong heeft gewerkt. Ook haar echtgenoot is in quarantaine geplaatst. Halverwege de week moet duidelijk worden of ze met het SARS-virus zijn besmet.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO meldt dat één geval geen bedreiging van de volksgezondheid is, maar dat waakzaamheid geboden blijft. Het reizen naar alle gebieden in China is veilig.

Volgens viroloog prof. dr. Ab Osterhaus van het Erasmus MC in Rotterdam, is het afwachten hoe de ziekte zich gaat ontwikkelen. 'De uitgangssituatie is beter dan vorig jaar, de Chinezen zijn alert en halen de WHO erbij, vorig jaar heeft de ziekte maanden voortgesudderd.'

Hij wijst erop dat de maatregel om de wilde dieren af te slachten, niet voldoende is. 'Het virus kan van meer plaatsen komen. Het is in tal van dieren aangetoond, ratten, katten, wasberen. Ook mensen kunnen drager zijn en het virus kan ontsnappen uit een laboratorium.'

De epidemie van vorig jaar ontstond in Guangdong en werd via een Chinese arts die naar Hongkong reisde over de wereld verspreid. China, Hongkong, Taiwan, Singapore en Canada werden zwaar getroffen door de ziekte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.