China erkent bouwen eigen ruimtewapens

Krachtmeting tussen landen breidt zich volgens Peking uit tot in de ruimte...

Van onze correspondent Hans Moleman

SHANGHAI China heeft voor het eerst erkend dat het bezig is eigen ruimtewapens te ontwikkelen. Volgens de chef van de luchtmacht, generaal Xu Qiliang, is het een ‘historische onvermijdelijkheid’ dat de krachtmeting tussen landen zich uitbreidt tot de ruimte. Als nieuwe wereldmacht mag China daarbij volgens hem niet ontbreken.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie meldde al eerder dat Peking bezig is aan te haken bij een technologische wapenrace die eerder wel als Star Wars is aangeduid. In het Chinese ruimtevaartprogramma, dat door een speciaal onderdeel van de strijdkrachten wordt uitgevoerd, is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd.

In 2007 liet China al zien waartoe het in staat is, door vanaf de grond een eigen verouderde weersatelliet te vernietigen. Deze test, die zonder enige waarschuwing werd uitgevoerd, kwam Peking op internationale kritiek te staan. De brokstukken van de satelliet veroorzaakten een flinke toename van de hoeveelheid ‘ruimtepuin’ die rond de aarde cirkelt. Zulk puin kan andere satellieten beschadigen.

Generaal Qiliang meldt nu in het Chinese legerdagblad dat beheersing van de ruimte essentieel is voor de toekomstige militaire verhoudingen. ‘Er is geen grens in de lucht en in de ruimte. Alleen macht kan de vrede bewaren. We zullen onze capaciteit uitbreiden om verre doelen met hoge precisie te raken, en het heelal gebruiken om oorlogsvoering mogelijk te maken met elektronische middelen en via het internet.

De Chinese krijgsmacht is al jaren bezig met een ongekende, vele miljarden euro’s vergende modernisering. Die moet het oude, logge miljoenenleger geleidelijk omvormen tot een kleinere, flexibele macht die bedreigingen van militair geavanceerdere landen als de VS, Japan en Rusland kan pareren.

Enkele jaren geleden moest China officieel nog niets hebben van een status als militaire grootmacht naast de VS. Het concentreerde zich vooral op de verdediging van de eigen grenzen. Maar de sterke groei van de economie, die Peking steeds afhankelijker maakt van internationale ontwikkelingen, heeft tot een overschakeling geleid van ‘passieve’ naar ‘actieve’ verdediging.

Een Chinees netwerk van gps-satellieten moet rond 2015 klaar zijn. Peking heeft er eerder bij andere landen op aangedrongen de wapenrace in de ruimte af te blazen. ‘Maar tot dusverre wil geen land ervan afzien’, stelt een Chinese militair analist in de Hongkongse krant South China Morning Post.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden