China en VS eens over Noord-Korea

China en de VS zijn het erover eens dat Noord-Korea zijn kernwapenprogramma moet bevriezen. Ook zullen ze hun militaire relaties herstellen....

Toch is er tussen de twee regeringsleiders sprake van een nieuwe verstandhouding.

Bush had China volop willen betrekken in zijn strijd tegen de 'as van het kwaad'. Irak, Iran en Noord-Korea hebben of hadden alledrie militaire relaties met Peking. Jiang gaf de Amerikaanse ontwerpresolutie inzake Irak echter geen duidelijke steun. China's oliebevoorrading hangt steeds meer af van het Midden-Oosten, en Peking houdt niet van optreden buiten de VN om.

Vóór zijn gesprek met Bush zei Jiang dat China nauwer met de VS gaat samenwerken 'om de gezamenlijke uitdagingen van terrorisme en massavernietigingswapens het hoofd te bieden'. Met dat doel heeft de Amerikaanse minister van Justitie Ashcroft in Peking vorige week een kantoor geopend van de FBI. China wil voor zijn geheime dienst nu ook een kantoor in Washington.

De Chinese leider verzekerde Bush dat China zijn best zal doen om het Koreaanse schiereiland vrij van kernwapens te houden. Hij zei echter niet op welke manier hij druk denkt uit te oefenen op Noord-Korea, dat al jaren door China op de been wordt gehouden met voedsel, brandstof en technologie.

Jiangs vurige wens dat Bush de militaire steun aan Taiwan zou inperken, is niet in vervulling gegaan. De Chinese leider had zelfs voor de eerste keer de VS gevraagd mee te werken aan een vreedzame hereniging van China en Taiwan. Tot nu toe gold de kwestie-Taiwan als een strikt binnenlandse aangelegenheid van China.

Ook de opheffing van het verbod op het lanceren van Amerikaanse satellieten met Chinese raketten is uitgebleven. De VS verdenken China nog altijd van heimelijke export van rakettechnologie naar Pakistan, Iran en Libië.

Bush gaf Jiang op vriendelijke toon onwelkome raad: gebruik de anti-terreurstrijd niet als excuus om minderheden of vreedzame dissidenten het zwijgen op te leggen, eerbiedig ieders geloofsovertuiging, laat politieke gevangenen vrij, respecteer de democratie in Hongkong, ga praten met de Dalai Lama en de president van Taiwan.

Ondanks de beperkte resultaten zien beide leiders hun top toch als een succes. Bush, die zijn presidentschap begon als vijand van China, zei dat de VS werken aan 'heldere, constructieve en coöperatieve' relaties. Jiang ziet in zijn verstandhouding met Bush een ruggensteun voor zijn streven om na zijn aftreden China's grijze eminentie te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden