China en VS beloven elkaar einde cyber-aanvallen

De Amerikaanse president Obama en zijn Chinese collega Xi Jinping hebben vrijdag afgesproken geen cyberaanvallen meer te plegen gericht op commercieel gewin. Over andere vormen van cyberspionage hebben ze echter niets gezegd.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens Obama is dit 'vooruitgang', maar is er ook nog veel werk te doen. 'Het moet stoppen', zei hij over de aan Chinese militairen toegeschreven hacks van Amerikaanse overheidsdiensten.

Xi toonde zich tijdens een gezamenlijke persconferentie in de tuin van het Witte Huis vooral verzoenend. 'Confrontatie en wrijving zijn niet de juiste keuzes voor de twee kampen.'

Het 'akkoord' over industriële cyberspionage zit verstopt in een 'Fact sheet on US-China Economic Relations', die het Witte Huis vrijdag deed uitgaan. De twee landen zullen nooit meer 'willens en wetens intellectueel eigendom van de ander stelen, ten faveure van hun bedrijven'. Ook zullen de twee landen en hun bedrijven geen gebruik maken van 'illegale methoden' om commercieel voordeel te behalen.

Geen woord over hacken van overheden

Maar geen woord over het hacken en afluisteren van overheden, zoals de Amerikaanse NSA de afgelopen decennia uitgebreid heeft gedaan. Geen woord over het stelen van 22 miljoen personeelsdossiers, zoals (volgens de Amerikanen) de Chinezen in juni hebben gedaan. Vragen daarover werden niet beantwoord.

De waarde van deze overeenkomst leek ook Obama zelf nog niet helemaal duidelijk. 'De vraag is nu: worden woorden gevolgd door daden? We zullen zorgvuldig bekijken of er op dit punt vooruitgang wordt geboekt.'

De twee presidenten wekten de indruk het vooral graag eens te willen zijn. Een vorig jaar gepresenteerd klimaatakkoord werd opgewarmd opgediend met een nieuw sausje: een Chinees nationaal systeem om emissierechten te verhandelen, waardoor de uitstoot van broeikasgassen met een marktmechanisime omlaag kan worden gebracht. Zo'n systeem bestaat echter al in diverse Chinese steden, met matig succes. Ook in Europa werken dergelijke marktmechanismen niet goed.

Oost- en Zuid-Chinese Zee

Over een andere belangrijk thema, de territoriale aspiraties van China op zee bleven de twee presidenten het oneens. 'We hebben heldere discussies gehad over de Oost- en Zuid-Chinese Zee en ik heb herhaald dat alle landen het recht hebben op vrije doorgang en ongehinderde commerciële activiteiten', zei Obama. Xi stond er zwijgend naast.

Wel komt er een nieuwe hotline tussen de twee presidenten, om te voorkomen dat militaire confrontaties escaleren. Het Pentagon klaagde vorige week over een onveilige onderschepping van een Amerikaans spionagevliegtuig door Chinezen.

Obama en Xi Jinping begroeten schoolkinderen in Washington. Beeld AFP
Obama en Xi Jinping begroeten schoolkinderen in Washington.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden