China en VS bekrachtigen klimaatakkoord Parijs

Zowel China als de Verenigde Staten hebben zaterdag het klimaatverdrag van Parijs bekrachtigd. Dit meldt persbureau Reuters. De Chinese en Amerikaanse ratificatie betekent een belangrijke stap om het verdrag nog eind dit jaar in werking te laten treden. De landen zijn met respectievelijk 20 en 18 procent van de wereldwijde uitstoot de grootste vervuilers.

Een meisje in Beijing draagt een maskertje tegen de smog. Beeld Reuters

De mededeling komt op het moment dat wereldleiders zich in China beginnen te verzamelen in het kader van de G20-top in Hangzhou. De landen van de G20 zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 80 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. China is de grootste veroorzaker van broeikasgassen.

In december kwamen in Parijs bijna 200 landen overeen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan en zo de wereldwijde temperatuurstijging op minder dan 2 graden Celsius te houden. Tot nu toe hebben 180 landen het bindende verdrag ondertekend, maar om het in werking te laten treden is bekrachtiging van het akkoord nodig door 55 landen die samen verantwoordelijk zijn voor minstens 55 procent van de wereldwijde uitstoot.

VS bekrachtigt akkoord bijna

Voor China hadden 23 andere landen het akkoord bekrachtigd, maar hun aandeel in de wereldwijde uitstoot was iets meer dan 1 procent. China heeft een aandeel van 20 procent.

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, zei zaterdag dat hij een topoverleg in New York zal organiseren waar hij andere wereldleiders zal uitnodigen om het klimaatakkoord van Parijs eveneens te ratificeren.

Een vrouw en haar kind met maskers tegen de smog in Beijing, China. Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.