NieuwsEthiopië

China en Rusland blokkeren VN-verklaring over bloedbad in Ethiopische regio Tigray

China en Rusland hebben vrijdagavond (lokale tijd) in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een verklaring tegengehouden waarin de VN vragen een einde te maken aan het geweld in de Ethiopische regio Tigray. Dat melden diplomaten. Door het verzet van de twee landen met vetorecht komt er een einde aan twee dagen van onderhandelingen over een tekst.

Vluchtelingen uit Tigray Beeld AFP
Vluchtelingen uit TigrayBeeld AFP

De initiatiefnemers hebben de hoop op een verklaring opgegeven, zegt een diplomaat. Er is geen consensus, zegt een andere diplomatieke bron, en er wordt niet meer gewerkt aan een verklaring.

Na mensenrechtenorganisatie Amnesty International had Human Rights Watch (HRW) Eritrese regeringstroepen er vrijdag nog van beschuldigd in de stad Axum een bloedbad te hebben aangericht. Volgens schattingen hebben zij eind november binnen 48 uur meer dan tweehonderd burgers, onder wie ook kinderen, omgebracht. HRW dringt erop aan dat de VN een onafhankelijk onderzoek naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid instellen.

Regionale strijdkrachten van Tigray en milities trokken zich in november uit de stad Axum terug. Daarop beschoten Ethiopische en Eritrese troepen de stad. Ooggetuigen berichtten dat de soldaten willekeurig op burgers hebben geschoten, aldus HRW.

Offensief

De Ethiopische regering lanceerde in november een militair offensief tegen het Volksbevrijdingsfront van Tigray (TPLF), dat in de gelijknamige regio in het noorden van het land aan de macht was. Aanleiding waren de jarenlange spanningen tussen het TPLF en de centrale regering. Ondertussen zijn er ook andere groepen actief, waaronder troepen van de vroegere erfvijand en buurland Eritrea en milities. Honderdduizenden mensen in Tigray zijn op humanitaire hulp aangewezen.

Marc Lowcock, adjunct-secretaris-generaal van de Verenigde Naties, zei donderdag nog dat Eritrea zijn troepen moet weghalen uit de regio Tigray. Het was de eerste keer dat een VN-verantwoordelijke expliciet de terugtrekking van Eritrese troepen eist. Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, wil bovendien dat er een ‘objectief en onafhankelijk onderzoek’ komt naar mogelijke oorlogsmisdaden en schendingen van de mensenrechten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden