China en India blokkeren akkoord op Bali

NUSA DUA (ANP) - China en India houden een akkoord op de klimaattop op Bali tegen. Vlak na de hervatting van de vergadering maakten zij bezwaren tegen een compromistekst voor de slotverklaring die conferentievoorzitter Indonesië had voorgelegd.

India spreekt namens in de G77 verenigde ontwikkelingslanden, die de tekst willen afzwakken wat hun verplichtingen betreft om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De vergadering is intussen geschorst.

De weg leek aanvankelijk geëffend voor een akkoord door een compromis tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, dat in de nacht van vrijdag op zaterdag werd bereikt. Dat compromis kwam erop neer dat in de slotverklaring zelf geen harde cijfers meer staan over de reductieverplichtingen voor de rijke landen. Er zou slechts een verwijzing komen te staan in een voetnoot.

Appel

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono en secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties hebben een appel op de deelnemende landen gedaan om alsnog een akkoord te sluiten.

Yudhoyono zei dat zowel de rijke landen als ontwikkelingslanden hun verantwoordelijkheid moeten nemen. ,,We kunnen en mogen niet falen'' zei hij. ,,Laat de wereld niet zakken.'' De VN-topman zei teleurgesteld te zijn over de gebrekkige vooruitgang. Hij vroeg de partijen zich flexibel op te stellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden