China: economische groei heeft prioriteit

PEKING (ANP) - De economische ontwikkeling van ontwikkelingslanden heeft prioriteit boven de aanpak van klimaatsverandering. Dat is de belangrijkste conclusie van het eerste Chinese nationale plan over de aanpak van opwarming van de aarde, dat maandag bekend werd gemaakt.

,,De eerste prioriteit van ontwikkelingslanden is duurzame ontwikkeling en het verdrijven van armoede'', aldus het plan. ,,China wil actief doorgaan met de aanpak van klimaatverandering in overeenstemming met zijn nationale duurzame strategie voor ontwikkeling in de toekomst''.

Peking zegt dat het de uitstoot van broeikasgassen wil ,,controleren'', maar dat het ook doorgaat met zijn beleid de uitstoot niet te verminderen. De Chinese regering vindt dat de rijke landen hierin het voortouw moeten nemen om klimaatsverandering aan te pakken.

G8

De Chinese president Hu Jintao woont deze week de vergadering van zeven belangrijkste industrielanden en Rusland (de zogenoemde G8) bij in Duitsland, waar onder meer over klimaatsverandering gesproken wordt.China staat onder druk om meer te doen aan de vermindering van uitstoot van CO2. Gastland Duitsland wil maatregelen nemen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

China liet maandag ook weten dat een voorstel van de Europese Unie om maatregelen te nemen om de opwarming van de aarde niet meer dan met 2 graden Celsius te laten stijgen, niet wetenschappelijk is onderbouwd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden