NieuwsVS-China

China dreigt met reactie op ‘wrede’ en ‘onredelijke’ Amerikaanse sancties Hongkong

De beslissing van de Amerikaanse regering om sancties op te leggen tegen functionarissen in Hongkong is ,,woest en onredelijk’’, aldus de Chinese minister van Handel Edward Yau zaterdag. Ook waarschuwde hij dat het besluit mogelijk gevolgen heeft voor Amerikaanse bedrijven in het internationale financiële centrum.

De Amerikaanse sancties zijn gericht tegen Carrie Lam, de hoogste uitvoerend bestuurder van Hongkong, en tien andere hooggeplaatste functionarissen.

 Beeld AFP
De Amerikaanse sancties zijn gericht tegen Carrie Lam, de hoogste uitvoerend bestuurder van Hongkong, en tien andere hooggeplaatste functionarissen.Beeld AFP

‘Dit soort sancties - als ze gericht zijn op functionarissen of leiders van een ander land - is wreed, onevenredig en onredelijk’, zei Yau tegen verslaggevers. ‘Als de VS eenzijdig dit soort onredelijke acties ondernemen, zal dit uiteindelijk gevolgen hebben voor Amerikaanse bedrijven’, voegde hij eraan toe.

De Amerikaanse regering maakte vrijdag bekend de leiding van de Chinese stad Hongkong en tien andere Chinese topbestuurders te straffen, nadat in de metropool een strenge veiligheidswet is ingevoerd door het communistische regime in Peking. De betrekkelijke autonomie van de voormalige Britse kroonkolonie, die sinds 1997 een speciale bestuurlijke regio van de Volksrepubliek China is, gaat volgens de critici door die wet verloren.

De sancties zijn gericht tegen de hoogste bestuurder van de metropool, Carrie Lam, en tien andere topbestuurders, onder wie de commissaris van politie en diens voorganger. Zij worden gestraft voor hun rol in het harde optreden tegen personen met politiek afwijkende meningen. De nieuwe wet schendt in de ogen van Washington de speciale status die Hongkong kreeg in 1997.

Door de sancties worden alle tegoeden van de betrokkenen in de VS bevroren en is het Amerikanen verboden nog zaken met hen te doen. President Donald Trump ondertekende vorige maand een decreet waarin sancties tegen China werden aangekondigd wegens het optreden tegen mensen met andere ideeën in Hongkong.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden