China doet ivoor in de ban, tijdelijk

China heeft een importverbod ingesteld op ivoor, maar natuurbeschermers rekenen zich nog even niet rijk. De ban betreft uitsluitend bewerkt ivoor en geldt vooralsnog voor een jaar. Toch kan het een teken zijn dat China werk wil maken van de strijd tegen de ivoorstroperij.

Een ivoorstuk in een winkel in Hangzhou in het oosten van ChinaBeeld afp

Het verbod werd donderdag bekendgemaakt door de Chinese staatsbosbouwdienst die toezicht houdt op de handel in producten van wilde dieren. De dienst geeft geen importvergunningen meer af voor snijwerk met ivoor van na 1975. Volgens Chinese media is het doel te kijken of de bescherming van olifanten baat heeft bij een verbod.

Natuurbeschermers zijn sceptisch. 'De internationale handel in ivoor is al verboden onder CITES, de VN-conventie voor de internationale handel in bedreigde soorten, afgezien van beperkte uitzonderingen, zoals antiek ivoor. Het lijkt erop dat China die uitzonderingen nu tijdelijk in de ban doet', zegt Richard Thomas van Traffic, een ngo op het gebied van illegale wildlife trade.

Volgens veel waarnemers wil China met het importverbod vooral de toenemende internationale kritiek pareren. China is de grootste ivoormarkt ter wereld en volgens velen ook de grootste afnemer van illegaal of bloedivoor.

'Dit is windowdressing', liet de Environmental Investigation Agency, een Britse ngo, vrijdag weten. Het is veelzeggend dat de ban komt aan de vooravond van het bezoek aan China van de Britse kroonprins William, fel tegenstander van stroperij. Hij spreekt komende week over natuurbescherming bij een olifantenopvangcentrum.

China heeft het in 1989 ingestelde verbod op de internationale handel in ivoor ondertekend, maar de binnenlandse handel blijft legaal. Het land beschermt zijn traditionele ivoornijverheid. In 2008 mocht het hiervoor van CITES legaal 68 ton ivoor aankopen.

Volgens China gaat de legale binnenlandse markt de illegale import tegen. Volgens critici werkt het als een dekmantel voor het witwassen van ivoor. De Chinese vraag naar ivoor is sinds 2008 sterk gestegen en de prijs is verdrievoudigd. In Afrika zijn in drie jaar minstens 100duizend olifanten gedood.

'Het echte probleem zijn de grote partijen ivoor die illegaal de Chinese markt op komen', zegt Thomas. 'Daar moet China wat aan doen.' Wel noemt hij het bemoedigend dat de autoriteiten de zaak serieus nemen. Er zijn mediacampagnes begonnen. Ook werd vorig jaar 6 ton illegaal ivoor vernietigd.

Diplomaten Chinese president kochten massaal ivoor tijdens staatsbezoek

China is de grootste afzetmarkt voor illegaal ivoor, Tanzania de belangrijkste bron. Lees hier het artikel Van Ben van Raaij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden