China daagt buurlanden uit op zee

China daagt zijn buurlanden Japan, de Filipijnen en Vietnam uit met het sturen van vissersboten en marineschepen naar omstreden zeegebieden. Begin deze week is een vloot van dertig vissersboten, gesteund door een bevoorradingsschip en een escortevaartuig van het ministerie van Visserij, actief geworden in wateren rond de Spratly Eilanden.

VAN ONZE CORRESPONDENT HANS MOLEMAN

SHANGHAI - Het uitzenden van de visserijvloot volgt op een Chinese actie bij de Senkaku-eilanden. Daar werden eerder deze maand drie schepen van de Chinese marine onderschept door de Japanse marine. Peking trok na deze confrontatie zijn marine-eenheden weer terug.

China is al jaren in conflict met de meeste van zijn buurlanden aan de rand van de Stille Oceaan over de heerschappij over verspreide, grotendeels onbewoonde groepen eilandjes. De wateren daar zijn rijke visgronden voor de Chinese vissersvloot. In de zeebodem worden ook grote voorraden gas en olie vermoed.

De expeditie bij de Spratly's lijkt volgens waarnemers op een rechtstreekse provocatie van de VS en hun bondgenoten in de regio. China kondigde aan dat de visservloot zou uitvaren terwijl de Asean vorige week bijeen was met minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Pekings visexpeditie komt na een confrontatie tussen de Filipijnse en de Chinese marine vorige maand, die de spanning in de Zuid-Chinese Zee al opjoeg. De Filipijnse marine hield toen enkele Chinese vissers aan, maar Peking trok na het zenden van marineschepen aan het langste eind.

Met het uitzenden van de vissersvloot wil Peking volgens waarnemers tonen dat het heer en meester is in de omstreden delen van de Zuid-Chinese Zee. Dit deel van de Stille Oceaan wordt praktisch geheel geclaimd door China, ondanks felle protesten van Vietnam en de Filipijnen. Beide landen hebben steun gezocht bij de VS, Japan en India.

De kustwateren van oostelijk Azië zijn daarmee het belangrijkste potentiële conflictterrein geworden in de regio. Washington kondigde onlangs aan dat het zijn militaire aanwezigheid in de Stille Oceaan de komende jaren zal uitbreiden om de Chinese opmars te weerstaan.

De expeditie bij de Spratly's wordt deze week door de Chinese staatstelevisie aangegrepen om op de nationalistsiche trom te slaan. China Central TV heeft een reportageploeg meegestuurd, die meldde dat de vloot, 'vrijwillig samengesteld door vissers', de grootste is die ooit in de omstreden wateren is ontplooid. In totaal worden de schepen bemand door ruim drieduizend bemanningsleden.

Het zeeconflict met Japan vond begin vorige week plaats. Toen doken drie Chinese marineschepen in de vroege ochtend van 11 juli op bij de Senkaku Eilanden. Die liggen tussen Taiwan en Okinawa, in zee die Tokio als zijn Exclusieve Economische Zone beschouwt. Na vier uur vertrokken de Chinezen weer, nadat ze door de Japanse marine waren gesommeerd het gebied te verlaten. Japan kondigde eerder aan de Senkaku te willen nationaliseren. De onbewoonde rotseilandjes zijn Japans privébezit.

Ook wrijving met Rusland

China is deze week ook in aanvaring gekomen met Rusland, formeel een bondgenoot van de volksrepubliek. Een Chinese vissersboot werd maandag met waarschuwingsschoten tot stoppen gedwongen, nadat de Chinezen waren betrapt op illegaal vissen in Russische wateren in de Stille Oceaan ten noorden van Japan. De Chinese staatsmedia veroordeelden het Russische optreden als 'roekeloos'. In 2009 bracht de Russische marine een Chinees smokkelschip tot zinken, waarbij zeven personen om het leven kwamen. Onlangs trad ook Noord-Korea op tegen zijn Chinese bondgenoot, door een visserboot uit China te enteren en de bemanning te gijzelen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden