China ¿boycot¿ nieuwe Hollywoodfilms

China heeft Hollywood even in de wacht gezet. Het land ergert zich aan het ¿gezeur¿ van de VS over de vele illegale dvd¿s in het land.

Van onze correspondent Hans Moleman

Want wanneer de centrale filmraad in Peking Amerikaanse films niet goedkeurt, komen ze niet op het grote Chinese scherm.

De maatregel is typerend voor de manier waarop China de laatste tijd vaker met zijn nieuw verworven economische en politieke macht omspringt. Peking wil de buitenwereld graag laten weten dat men goed met de Chinezen rekening dient te houden, of het nu gaat om handelskwesties, de Dalai Lama of een miljardencontract met Iran. China speelt het spel echter subtieler dan Poetins Rusland, dat de gaskraan dichtdraait als iets de machthebbers in Moskou niet bevalt.

Maar de boodschap is hetzelfde: wie Peking de wet wenst voor te schrijven, kan op tegenzetten rekenen. Het gaat vaak wat versluierd, dat wel. Neem het tijdelijk verbod op films uit Hollywood.

De centrale filmraad in Peking ontkent officieel dat er iets loos is. Een boycot? Indien we een strafmaatregel zouden hebben genomen, hadden we dat wel bekendgemaakt. We hebben niets gemeld, dus is er geen boycot.

Maar de filmimporteurs weten beter. De oorzaak van de tijdelijke ban is mogelijk irritatie bij Peking over het besluit van de Verenigde Staten om een klacht in te dienen bij de Wereldhandelsorganisatie WTO.

De Amerikanen vinden dat de Chinezen nog steeds te weinig doen om de auteursrechten te beschermen. Niet waar, zegt Peking, we doen juist meer dan ooit tevoren. Want jaarlijks zouden veel illegale kopieën van dvd’s en andere namaakproducten worden vernietigd.

Feit is dat dat weinig effect heeft: op elke straathoek in China heb je als altijd voor een grijpstuiver dvd’s van alle denkbare films. Vele andere namaakspullen zijn bovendien onverminderd verkrijgbaar, overheidscampagnes of niet.

Het echte probleem, zeggen experts, is dat illegale fabrieken vaak de bescherming genieten van lokale autoriteiten. Die hebben er alle belang bij dat de kopieermaffia blijft bestaan: er wordt veel geld mee verdiend en er werken heel veel mensen in de sector.

Laat het Westen maar zeuren, wij hebben belangrijker zaken aan ons hoofd, is de impliciete boodschap uit China. Pas op, liet China’s vicepremier Wu Yi woensdag aan de Amerikaanse minister van Financien Henry Paulson weten tijdens bilateraal handelsoverleg in de Chinese hoofdstad: drijf de toch al gespannen handelsrelatie niet op de spits, want dan pakken we je terug. China wil dat het Amerikaanse Congres een lange reeks van mogelijke strafmaatregelen inslikt. De VS weten dat China tegenwoordig flinke klappen kan uitdelen. Minder Boeings bestellen, bijvoorbeeld, zou een klap zijn voor de Amerikaanse vliegtuigbouwer, die juist rekent op een grote groeimarkt in China.

Peking houdt niet van druk van buiten, en laat dat steeds zelfbewuster blijken. Dat merkten onlangs zowel Washington als Berlijn, toen zij de Dalai Lama op het hoogste niveau ontvingen. Niet doen, had China gewaarschuwd.

De tegenzet kwam snel: een bezoek van een Duitse delegatie werd afgezegd en de Amerikanen zagen een vlootbezoek aan Hongkong in het honderd lopen.

Die laatste straf had een venijnig kantje. Het vliegdekschip USS Kitty Hawk zou in de haven van Hongkong afmeren, zodat de bemanning Thanksgiving kon vieren met hun speciaal uit de VS overgevlogen familieleden.

De Amerikanen lieten de Chinese wraakactie niet zomaar passeren: de Kitty Hawk voer terug door de gevoelige straat van Taiwan.

Een Amerikaans tikje terug dus.

\N (EPA) Beeld EPA
\N (EPA)Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden