China blokkeert Twitter en Flickr

De Chinese autoriteiten hebben dinsdag in de aanloop naar de twintigste verjaardag van het neerslaan van de democratiebeweging op het Plein van de Hemelse Vrede de toegang tot populaire websites als Twitter en Flickr geblokkeerd. Ook berichtenfora op meer dan zesduizend websites die verbonden zijn aan universiteiten en colleges zijn afgesloten, meldt het Informatiecentrum voor Mensenrechten en Democratie in Hongkong. YouTube is al maanden niet meer toegankelijk voor internetgebruikers in China.

AP

Chinese dissidenten worden al langere tijd angstvallig in de gaten gehouden. Sommige vooraanstaande schrijvers hebben al maanden huisarrest en anderen zijn gedwongen de hoofdstad Beijing te verlaten, zoals Bao Tong, voormalig secretaris van Zhao Ziyang, de toenmalige leider die in 1989 werd afgezet omdat hij met de demonstranten sympathiseerde. Bao werd volgens het Informatiecentrum door veiligheidsagenten opgepakt en afgevoerd naar de provincie Zheijiang, waar hij oorspronkelijk vandaan komt.

Ook Ding Zilin, wier zoon in 1989 omkwam, was dinsdag niet thuis. Ding liet eerder weten dat veiligheidsagenten haar en haar man sterk hadden aangeraden om rond 4 juni de hoofdstad te verlaten.

Voormalig studentenleider Chai Ling publiceerde dinsdag een verklaring waarin zij de huidige machthebbers oproept politieke gevangenen vrij te laten en ballingen zoals zij toestemming te verlenen naar China terug te keren. "De huidige generatie leiders die geen verantwoordelijkheid draagt (voor de gebeurtenissen van 1989, red.) zou de moed moeten opbrengen om de vonnissen te herroepen", stelt Chai, die ook pleit voor een onafhankelijk onderzoek.

Mensenrechtenorganisaties in het buitenland schatten dat in verband met de protesten van twintig jaar geleden in China nog dertig mensen gevangenzitten. Amnesty International stuurde deze week een open brief aan de voorzitter van het Chinese Volkscongres, Wu Bangguo, waarin wordt gevraagd om hun vrijlating.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden