China blijft ING als verzekeraar weren

Het geduld van de ING Groep wordt op de proef gesteld bij de pogingen een vergunning te verwerven om in China levensverzekeringen te mogen verkopen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Mochten de Chinese autoriteiten hun toestemming geven, dan wordt ING de derde buitenlandse verzekeraar in China. Alleen de American International Group en de Tokio Marine & Fire Insurance Group hebben tot nu toe toegang gekregen tot de miljardenmarkt.

ING Verzekeringen beschikt momenteel in China wel al over zogenaamde representative offices in Shanghai, Peking en Kanton. Bij gebrek aan een verzekeringsvergunning, kunnen deze vestigingen zich echter alleen bezighouden met marktonderzoek, promotie en het onderhouden van relaties met bedrijven en overheidsinstellingen.

Om zo min mogelijk tijd te verliezen na het verkrijgen van de benodigde papieren, heeft ING een modelkantoor ingericht in Taiwan. Binnen twee etmalen kan dit kantoor worden verplaatst naar het Chinese vasteland. Daarvoor moet voornamelijk automatiseringsapparatuur en administratie worden overgebracht.

ING heeft wel een vergunning om binnen China als bank te opereren. Het financiële conglomeraat heeft momenteel voor een bedrag van 1,6 miljard gulden aan leningen uitstaan in het Aziatische land. Bestuursvoorzitter Jacobs zei tijdens het recente bezoek aan China te verwachten dat de kredietportefeuille voor het jaar 2000 zal vervijfvoudigen.

Officiële bankfilialen heeft ING in China's grootste financiële centrum Shanghai en in het zuidelijke Shenzhen. Daarnaast heeft de groep nog bankvertegenwoordigingen in Shenyang en Peking. Jacobs verklaarde in Peking dat ING het laatste kantoor op korte termijn hoopt om te zetten in een officiële vestiging. Jacobs sprak daarover onder andere met gouverneur Dai Xianglong van de Chinese centrale bank. In de steden Dalian en Tianjin wil ING binnenkort vertegenwoordigingen openen.

ING is niet de enige Nederlandse financiële dienstverlener in China. Ook de grootste concurrenten Rabo en ABN Amro hebben zich inmiddels in Zuidoost-Azië gevestigd. De Rabobank heeft vertegenwoordigingen in Shanghai en Peking. Daarnaast verzorgt de bank vanuit haar kantoor in Hongkong veel handelsfinanciering in China.

ABN Amro heeft officiële kantoren in Shanghai en Shenzhen en rep offices in Kanton en Peking. In de laatste plaats streek ABN Amro in 1984 als eerste Nederlandse bank neer. Bestuursvoorzitter J. Kalff deelde vorig jaar mee dat de bank voor de eeuwwisseling zes officiële kantoren in China wil hebben.

Naast het bankbedrijf en een verzekeringslobby roert ING zich in China inmiddels ook op de vastgoedmarkt. Als experiment neemt de groep voor 50 procent deel in een project dat 600 à 700 appartementen gaat bouwen die circa 75 duizend gulden per stuk moeten gaan kosten.

ING neemt in het project deel samen met de China International Trust and Investment Co. en de Beijing Urban Development Corporation. Als het project slaagt zal ING waarschijnlijk ook elders in China in bouwprojecten deelnemen. 'We denken dat er in China nu meer behoefte is aan huizen dan aan commercieel vastgoed', zei bestuurslid Huizinga in Peking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden