China bindt strijd aan met vrouwen- en kinderhandel

In China bloeit de moderne slavenmarkt. Sommige bendes handelen in baby's, soms niet ouder dan een maand. Andere bendes doen in oudere kinderen, liefst jongens....

De mensenhandel is snel uitgedijd vanwege de sterk gegroeide vraag. Kinderloze ouders kopen een jongen die hun erfgenaam moet worden, trouwlustige mannen kopen een bruid, seksexploitanten kopen vrouwen en kinderen, misdaadsyndicaten kopen kinderen en volwassenen om voor hen te bedelen of slavenwerk te verrichten.

De toename van de vraag is voor een deel het gevolg van de éénkindpolitiek en de traditionele afkeer van meisjesbaby's. Veel echtparen willen tegen elke prijs een jongen. Door het groeiende mannenoverschot zijn bruiden schaars geworden. Mannen in het binnenland die geen vrouw kunnen krijgen, laten er een ontvoeren. Soms kopen moeders een vrouw voor hun zoon.

Meestal worden de slachtoffers ontvoerd of met schone beloften meegelokt. Meisjes worden soms door hun eigen ouders voor een habbekrats verkocht. De marktprijs varieert van 360 gulden voor een baby tot 2500 gulden voor een aantrekkelijk meisje.

Een deel van de menselijke koopwaar is voor de export. Naar schatting een kwart miljoen slaven uit Azië zijn op transport gesteld naar het buitenland. De meesten van hen komen uit China, de Filipijnen, Thailand en Vietnam.

Op 31 maart namen de Aziatische landen op een congres in de Filipijnse hoofdstad Manilla een actieplan aan tegen de handel in vrouwen en kinderen. Dit plan voorziet in een grotere uitwisseling van informatie, voorlichting aan arme vrouwen over ontvoeringsrisico's, steun voor opgespoorde slachtoffers en zwaardere straffen voor de handelaars.

Daags na het congres begon de Chinese politie een klopjacht op de ontvoeringsbendes. Volgens officiële opgaven werden vorig jaar 7257 personen ontvoerd, van wie 6802 vrouwen. Dat was een stijging van 11 procent in één jaar tijd. De werkelijke cijfers zijn vele malen hoger. Per jaar zouden zevenduizend kinderen worden ontvoerd.

Het anti-ontvoeringsoffensief zal drie maanden duren. Er wordt een nationale databank gevormd met de DNA-gegevens van de ouders van ontvoerde kinderen. De straffen voor kidnappers zijn verzwaard. Voor ernstige gevallen is de doodstraf ingesteld. De eerste executie heeft al plaatsgevonden: de leider van een kartel in de arme zuidelijke provincie Guizhou.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.