China beticht VS van 'nucleaire chantage'

China zal nimmer zwichten voor 'nucleaire chantage', zo heeft de Chinese regering de Amerikaanse ambassadeur in Peking te verstaan gegeven....

Van onze correspondent Jan van der Putten

Met deze waarschuwing aan ambassadeur Randt, die afgelopen weekeinde werd ontboden door vice-minister Li Zhaoxing van Buitenlandse Zaken, reageerde Peking op de opname van China in een nieuwe lijst van zeven landen waartegen de Verenigde Staten eventueel een kernoorlog willen beginnen.

Volgens de plannen van het Pentagon moet Amerika een kernaanval op China ontketenen als dit land Taiwan zou inlijven. Het is de heftigste Chinese uitval tegen de VS sinds de crisis van april vorig jaar na de botsing van een Chinese jager en een Amerikaans spionagevliegtuig.

Daarna verbeterde de sfeer aanzienlijk door China's deelname aan de anti-terroristische alliantie. Oude problemen werden er echter niet door opgelost, en nieuwe zijn er bijgekomen. De toon van de felle Chinese reactie op de Amerikaanse beleidsherziening op nucleair gebied was vorige week al gezet door een officiële krant, die er een voorwendsel in zag om de Amerikaanse kernproeven te hervatten en nieuwe kernwapens te ontwikkelen 'ter verdere uitbreiding van de Amerikaanse wereldoverheersing'.

De 'chantage' waarvan China spreekt, slaat op de Amerikaanse bedoeling om door de dreiging met een kernaanval China te weerhouden van een aanval op Taiwan.

Hoewel de Chinese strategie er de laatste tijd op gericht is het eiland vreedzaam te heroveren door het economisch te absorberen, wil Peking de militaire optie tegen zijn 'rebelse provincie' in geen geval uitsluiten.

Behalve door een mogelijke kernaanval ziet China een invasie ook bemoeilijkt door de levering van geavanceerde Amerikaanse wapens aan Taiwan. Daarover heeft de Taiwanese minister van Defensie, onder scherp protest van China, vorige week in de VS gesproken met de Amerikaanse onderminister van Defensie Wolfowitz.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden