China 'bestrijdt het Kwaad' met jacht op sekte

China heeft de Bond tegen het Bijgeloof opgericht om de Falun Gong uit te bannen. Vice-voorzitter Li Anping: 'Daarmee beschermen wij de mensenrechten.'..

Li Anping heeft een heidens zware taak: China bevrijden van een gevaarlijke politieke vijand, die zich schuldig maakt aan de ergste schendingen van de mensenrechten. Voor de buitenwereld mag Falun Gong een brave, excentrieke club zijn van mensen die met meditatie en ademhalingsoefeningen naar het goede streven, voor Li is het een helse beweging onder leiding van de duivel zelf.

Als vice-voorzitter van de Chinese Bond tegen het Bijgeloof is Li Anping de drijvende kracht achter de nationale campagne tegen de verboden semi-religieuze beweging. Hij is een vriendelijke, goedlachse man met twinkelende ogen achter een dikke bril. Maar als hij over de 'boze sekte' begint, maakt de vriendelijkheid plaats voor de gedrevenheid die de ware gelovige kenmerkt.

Actievoerder Li leidt een druk bestaan. Het gesprek wordt geregeld onderbroken door telefoontjes en medewerkers, die hij uitvoerig instructies geeft over propaganda-acties. Een vrouw uit Tibet wordt met gejuich ontvangen. Ze heeft een paar opgerolde spandoeken bij zich waarop 24 duizend handtekeningen staan.

Soortgelijke acties organiseert de overheid in heel China. 'Volgende maand', zegt Li, 'gaan we in Genève aan de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties een miljoen handtekeningen aanbieden. Dat doen we met als leus: de strijd tegen het Kwaad beschermt de mensenrechten.' Die strijd is voor anderen aanleiding in Genève te pleiten voor een veroordeling van China.

De Bond tegen het Bijgeloof, in november opgericht, moet de bestrijding van Falun Gong wetenschappelijk aanpakken. In deze denktank zitten 120 natuurkundigen, medici, sociologen, juristen, journalisten en geestelijk leiders. De bond is gevestigd in het gebouw van de Maatschappij van Wetenschappen, de tempel van het Chinese atheïsme.

'We zijn niet tegen de godsdienst', beklemtoont Li Anping, 'maar tegen het Kwaad. Daarom zitten er ook een boeddhistische en een christelijke leider in de bond.' De vijf in China erkende godsdiensten - boeddhisme, taoïsme, islam, protestantisme en katholicisme - zijn een soort dependances van de communistische partij.

In januari hield de bond zichzelf ten doop met een congres over de strijd tegen het Kwaad en voor de mensenrechten. Falun Gong dateert van 1992. Misschien heeft de beweging in China minder volgelingen dan de zeventig miljoen die ze zichzelf toeschrijft, maar het zijn in ieder geval legioenen. Hoe kon het Kwaad zo snel groeien?

Li Anping: 'Veel mensen zitten nog vast aan oude ideeën uit de keizertijd. Bovendien hebben in onze tijd de qi gong-groepen zich sterk ontwikkeld omdat ze de gezondheid zouden bevorderen.' Beoefenaren van qi gong gebruiken bepaalde technieken om lichaam en geest te sterken met de universele energie qi. Evenwel, 'slechte lieden hebben met list en bedrog qi gong gebruikt voor hun eigen doel'.

Een van die bedriegers was de ex-ambtenaar Li Hongzhi, oprichter van Falun Gong. 'Hij heeft het over het derde oog en hij zegt dat Falun Gong goed is voor de gezondheid en dat je daarom geen medicijnen of inentingen nodig hebt. Stupide ideeën! Bedrog! Er zijn 1600 mensen gestorven omdat ze weigerden medicijnen te gebruiken. En wat zegt Falun Gong? Dat ze zijn doodgegaan omdat hun niveau van volmaaktheid nog niet hoog genoeg was.'

Is dat reden genoeg om de beweging te vuur en te zwaard te bestrijden? In Nederland laten strenge protestanten hun kinderen niet inenten omdat dat tegen de wil van de Heer zou zijn. Toch worden ze niet naar de gevangenis gestuurd. Li: 'Ieder land bestrijdt het Kwaad op zijn eigen manier.'

Steeds meer begon Falun Gong de maatschappij te vergiftigen, zegt Li, maar nog altijd greep de regering niet in. Totdat tienduizend aanhangers op 25 april 1999 een meditatieve sit-in hielden rond Zhongnanhai, de oude keizerlijke enclave in het hart van Peking waar de leiders van regering en partij wonen en werken.

Het was duidelijk dat de partij niet meer het monopolie had op de loyaliteit van de burgers en dat Falun Gong zich aan haar controle onttrok. Deze demonstratie was lang van tevoren door Li Hongzhi gepland, meent de Bond tegen het Bijgeloof. 'Juist daarom was hij een paar jaar eerder uitgeweken naar de Verenigde Staten, waar hij zich laat gebruiken als instrument van anti-Chinese krachten.'

De harde bewijzen voor Li Hongzhi's machtshonger doen wat zacht aan: 'Met de verkoop van zijn boeken heeft hij veel geld verdiend. Hij heeft geschreven dat alleen Falun Gong de wereld kan regeren. Zijn website valt de regering fel aan. En hij laat zich gebruiken voor de campagne dat China in zijn strijd tegen de boze sekten de mensenrechten schendt.'

Kan die strijd inderdaad niet wat kalmer? 'Voor een Chinese regering treden we niet hard op. Alleen een kleine groep leiders is gearresteerd, de rest proberen we te overtuigen.' Dat ruim honderd opgepakte Falun-Gongers daarbij zijn omgekomen, de meesten door marteling, is volgens Li slechts een gerucht.

Waarom is het na achttien maanden harde campagne nog steeds niet gelukt de beweging klein te krijgen? 'Dit kwaad is als vergif in de geest, en dat gaat niet zo snel weg. De regering wil de mensen de tijd geven om geleidelijk aan te veranderen. Bovendien houdt Li Hongzhi het nog steeds uit omdat hij steun heeft in het Westen en Hongkong.'

Het gif heeft zelfs de partij en het leger aangetast. Hoe kunnen partijleden en militairen nu lid zijn van Falun Gong? 'Ze waren bijna allemaal gepensioneerd. Dan ga je meer op je gezondheid letten. Misschien hebben ze de ideeën van het communisme uit het oog verloren.'

De recente poging van zeven mensen zich op het Tiananmenplein in brand te steken, vergelijkt Li Anping met het geweld van sektes in Japan en de VS. 'Het is het hoogtepunt van zelfdrogering. Het schendt alle mensenrechten, en dat op een openbaar plein. Dit moet stoppen. De regering wil het leven beschermen.'

De propaganda maakt meedogenloos gebruik van de beelden van een zwaar verbrand meisje, wier moeder op het plein om het leven kwam. Waren ze wel van Falun Gong? Zelfs de familie mag de overlevenden niet spreken.

Li Anping geeft een set campagnefoto's cadeau van sektarisch geweld alom in de wereld. 'Wij willen dat u als Nederlands journalist ons helpt, zodat ook het Nederlandse volk weet dat Falun Gong de mensenrechten schendt.'

Handtekeningenacties en anti-Falun-Gong-les

De campagne tegen Falun Gong, de grootste beweging van burgerlijke ongehoorzaamheid in China sinds 1989, escaleert steeds verder. Na de arrestatie van de belangrijkste leiders is het lastig de volgelingen te pakken. De Tiananmen-studenten van 1989 waren gemakkelijk te lokaliseren, de Falun-Gongers niet.

De grootste zorg van het regime is het voorkomen van de vrijwel dagelijkse demonstraties op het Tiananmenplein. De controle begint al in de treinen en bussen naar Peking. Op het plein vraagt de politie voorbijgangers of ze van Falun Gong zijn. Zeggen ze ja - Falun-Gongers kunnen niet liegen - dan worden ze ingerekend. Steden waar de beweging sterk is, hebben in Peking politieteams die daar verdachte plaatsgenoten moeten aanhouden. Als dat er meer zijn dan een handjevol, worden de betreffende lokale autoriteiten gestraft. Naar verluidt doen sommige teams hun teveel aan arrestanten daarom graag over aan de Pekinese politie.

Wijk- en bedrijfscomités houden verdachten in de gaten. Om de beweging verder te isoleren, zijn er alom meetings en handtekeningenacties en krijgen de middelbare scholieren anti-Falun-Gong-les. Veel leden hebben werk en woning verloren. Sommigen laten zich intimideren, anderen blijven hun geloof binnenskamers trouw.

Alle controle ten spijt worden pamfletten verspreid tegen de onderdrukking. Op het hoofdkwartier van de luchtmacht in Peking zijn leuzen pro-Falun Gong verschenen. En op het kantoor van de militaire politie heeft onlangs een uur lang een Falung-Gong-vlag gewapperd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.