Nieuws

China beschuldigt VS van inmenging aan vooravond Olympische Spelen

Amerikaanse diplomaten die in Beijing zijn gestationeerd vrezen strenge covidmaatregelen in aanloop naar de Olympische Spelen en willen zo snel mogelijk terug naar de VS. De Chinese regering heeft furieus gereageerd op wat ze zien als een belediging van het Chinese coronabeleid.

Marije Vlaskamp
Een Chinese zorgmedewerker in een een faciliteit bedoeld om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Beeld REUTERS
Een Chinese zorgmedewerker in een een faciliteit bedoeld om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.Beeld REUTERS

De Amerikaanse ambassade in de Chinese hoofdstad Beijing heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington gevraagd om toestemming voor het ambassadepersoneel om China zo snel mogelijk te verlaten. De Amerikaanse diplomaten vrezen dat ze de komende weken tijdens de Olympische Spelen mogelijk gescheiden worden van hun kinderen vanwege de coronamaatregelen.

Lockdown bij een enkele besmetting

In de eerste fase van de pandemie haalden de VS 1.300 ambassademedewerkers en hun familie terug uit China. Dat zette kwaad bloed in Beijing en het duurde daarna maanden voordat beide regeringen het eens waren over test- en quarantaineprocedures voor diplomaten. Ondanks dat de Chinese regering voor diplomaten uitzonderingen maakt – voor hen geldt geen verplichting zich op te laten nemen in ziekenhuizen of speciale koortsklinieken – en het nog niet is voorgekomen dat diplomaten van kinderen gescheiden raakten, is Amerikaans ambassadepersoneel bang dat die belofte opzij geschoven wordt als de uiterst besmettelijke omikron-variant zich verder verspreidt.

Woensdag meldde China 62 nieuwe besmettingsgevallen. Omikron komt nu voor in tien steden, waaronder Beijing en Shanghai. De Chinese gezondheidszorg is niet berekend op grote aantal besmettingen, waardoor de autoriteiten zich genoodzaakt zien bij een enkele besmetting hele gebieden onverwachts onder lockdown te plaatsen, tot iedereen getest is. Dat kan soms dagen duren.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN wil 10 tot 15 procent van de ruim duizend in China gestationeerde diplomaten direct naar huis, omdat ze menen dat hun regering hen niet kan beschermen als ze getroffen worden door Chinese coronamaatregelen. Zowel in hoofdstad Beijing als nabijgelegen steden komt omikron voor.

Regelrechte belediging

De Chinese regering, dat de Amerikaanse wens tot vertrek opvat als een regelrechte belediging van China als ‘veiligste land ter wereld tijdens de pandemie’, reageert als een wesp gestoken. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei woensdag er ‘ernstig bezorgd en ontevreden’ over te zijn. Dat komt ook door de timing: aan de vooravond van twee grote feesten, Chinees nieuwjaar en de Winterspelen, staat Beijing nog minder dan normaal open voor buitenlandse kritiek.

Daarom proberen de VS juist nu ‘met een vuil kunstje’ de Olympische Spelen te saboteren, omdat het Washington niet is gelukt de rest van de wereld mee te krijgen in zijn diplomatieke boycot van de Winterspelen, aldus de nationalistische staatskrant Global Times. Donderdag eiste de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi in een telefoontje met zijn Amerikaanse collega Blinken, dat de VS ophouden met hun ‘inmenging in de Winterspelen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden