Nieuws

China beschuldigd van samenwerking met cybercriminelen door VS en bondgenoten

De Verenigde Staten en een aantal bondgenoten beschuldigen China van een grootscheepse campagne met cyberaanvallen. Volgens de regering-Biden zat Beijing achter de hack bij de Microsoft Exchange Server, waardoor eerder dit jaar tienduizenden computers van bedrijven in de hele wereld besmet raakten.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De Amerikaanse regering kreeg bijval van de Navo, de Europese Unie, Groot-Brittannië, Australië, Japan, Canada en Nieuw-Zeeland. Ook zij zijn ervan overtuigd dat Chinese hackers de aanval met de zegen van de autoriteiten uitvoerden. De Chinese inlichtingendiensten zouden ook met cybercriminelen samenwerken om westerse bedrijven af te persen door middel van gijzelsoftware.

Bij de zero day-aanval op de Exchange Server van Microsoft in maart dit jaar maakten de hackers gebruik van kwetsbaarheden in het systeem waardoor zij toegang kregen tot de emaildienst waarbij tienduizenden bedrijven aangesloten zijn. Volgens experts was de hack het werk van de Hafnium-groep, een hackerscollectief dat met de Chinse overheid samenwerkt.

Megahack

De hack trof tienduizenden bedrijven en overheidsdiensten, waaronder politieafdelingen, ziekenhuizen, ministeries en lokale overheden. De aanval richtte zich ook op bedrijven uit de defensie-industrie en politieke organisaties in de VS en Europa, waaronder het Finse parlement.

Volgens de VS en hun bondgenoten staat het ‘met grote zekerheid’ vast dat het Chinese ministerie voor Staatsveiligheid de hand heeft in de cybercampagne tegen westerse overheden en bedrijven. Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte aanklachten bekend tegen vier Chinezen die met de autoriteiten zouden hebben samengewerkt om de computersystemen van bedrijven en overheidsdiensten binnen te dringen.

De beschuldigingen zullen ongetwijfeld tot irritatie leiden bij Beijing, ook al kondigden de VS geen sancties aan in verband met de aanvallen. Vooral de relaties met de VS zijn de afgelopen tijd onder zware druk komen te staan nadat Biden de westerse bondgenoten heeft opgeroepen in het geweer te komen tegen het ‘agressieve’ optreden van China op het wereldtoneel.

Rusland

Tot nog toe was vooral Rusland het mikpunt van Amerikaanse klachten over cyberaanvallen. In een telefoongesprek met de Russische president Poetin eiste president Biden onlangs dat deze maatregelen moest nemen tegen de gijzelsoftware-groepen REvil en DarkSide die volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten achter de cyberaanvallen op het Braziliaanse vlees verwerkende bedrijf JBS en de Colonial-pijpleiding in de VS zaten.

Opvallend was dat alle sites van REvil, ook die op het ‘dark net’, kort daarna plotseling verdwenen. Ook de hele technische infrastructuur van de cyberafpersers bleek niet meer bereikbaar. Gespeculeerd werd dat de Russische autoriteiten hadden ingegrepen of dat de hackersgroep door een aanval vanuit de VS is uitgeschakeld. Maar het is ook mogelijk dat de groep tijdelijk ‘ondergronds’ is gegaan om zijn activiteiten later te hervatten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden