China belooft EU optreden tegen mensensmokkel

De nieuwe impasse in China's toetreding tot de Wereldhan delsorganisatie WTO is op de Chinees-Europese top maandag in Peking niet doorbroken....

Prodi, de Franse president Chirac en de overige Europese deelnemers aan de jaarlijkse Euro-Chinese top kwamen uit Seoul, waar ze de conferentie van Europese en Aziatische leiders hadden bijgewoond. 'De belangstelling van Azië voor Europa wordt groter', concludeerde Chirac. Prodi draaide het om: 'Europa geeft Azië, dat het centrum zal worden van de wereldpolitiek, niet genoeg aandacht.' In Peking maakten Chirac en Prodi ook verschillende inschattingen over de slepende kwestie van China's toetreding tot de WTO. Chirac ziet dit nog voor het eind van het jaar gebeuren, Prodi gelooft dat dat moeilijk zal zijn.

Zhu verzekerde dat China niet zal terugkomen van al gemaakte afspraken. Hij stelde zich, zei Prodi, persoonlijk garant voor de oplossing van de laatste kwesties, maar de EU-handelscommissaris Lami bereikte geen akkoord. Daar stond de toezegging van Zhu tegenover dat China geen euro's uit zijn deviezenreserve zal verkopen. Het overgrote deel van die voorraad bestaat overigens uit dollars.

In een gesprek met enkele Europese journalisten toonde Prodi zich tevreden over de 'volledige samenwerking' die Zhu had toegezegd inzake het stremmen van de stroom clandestiene emigranten uit China naar Europa en het terugsturen van aangehouden illegalen. Daarover zullen de EU en China nog dit jaar in Peking overleg voeren.

Vlak voor de top meldden de Chinese media dat dit jaar ruim vierhonderd mensensmokkelaars zijn opgepakt. Het aantal 'slangenkoppen' dat is aangehouden in Fujian, waar ook de slachtoffers van de Dover-ramp vandaan kwamen, zou in één jaar met 60 procent zijn gestegen. De laatste dagen heeft de Chinese politie op schepen naar de VS en Zuid-Korea ruim honderd illegale migranten gevonden.

Over de mensenrechten, zei Prodi, is 'openlijk en constructief' gepraat.

Chirac heeft uit zijn gesprekken met president Jiang Zemin en premier Zhu Rongji opgemaakt dat China de VN-conventie over economische, sociale en culturele rechten, die het in 1997 heeft ondertekend, voor het eind van dit jaar ook zal ratificeren. Ratificatie van de veel gevoeliger conventie over politieke en burgerrechten, door China reeds ondertekend in 1998, is echter nog steeds niet in zicht.

Voor het eerst is de Europese Unie in de bres gesprongen voor vervolgde Chinezen. Chirac gaf Jiang Zemin een lijst met namen. Bijzonderheden wilde de Franse president niet kwijt, omdat de doeltreffendheid van deze actie, zei hij, staat of valt met discretie. Chirac kwam ook op voor de Tibetanen en de rooms-katholieken in China.

Een recent probleem tussen Frankrijk en China is de levering van een Franse commerciële satelliet aan Taiwan in 2003 ter waarde van 200 miljoen gulden. China vreest een militaire toepassing. Uit onvrede over die leverantie werd Chiracs visite gedegradeerd van 'staatsbezoek' tot 'officieel bezoek' en teruggebracht tot drie dagen.

Opgelucht meldde Chirac dat hij met Jiang Zemin had afgesproken dat deze zaak in geen geval de ontwikkeling van de Frans-Chinese relaties in de weg zal staan. Sterker nog, hij ís geen probleem tussen Frankrijk en China meer. Tussen wie dan wel, zei de Franse president niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden