Nieuws

China arriveert bij fonkelnieuw ruimtestation met langste bemande missie tot nu toe

Donderdagochtend is de bemande module ‘Shenzhou-12’ succesvol aangemeerd aan een gloednieuw Chinese ruimtestation, de tegenhanger van het internationale ruimtestation ISS.

George van Hal
Het drietal astronauten. Op het programma staan ruimtewandelingen en complexe technische tests. Beeld AP
Het drietal astronauten. Op het programma staan ruimtewandelingen en complexe technische tests.Beeld AP

Rond 10 uur donderdagochtend, Nederlandse tijd, kwam de driekoppige bemanning aan. Daarmee werden de astronauten de eerste bewoners van China’s fonkelnieuwe ruimtestation. Ze hadden er op dat moment al een vlucht opzitten van zo’n 6,5 uur, nadat ze in de nacht van woensdag op donderdag succesvol de aarde hadden verlaten.

De astronauten vertrokken aan boord van een nieuwe module – Shenzhou-12 – die donderdagochtend in de ruimte aan Tianhe (‘Hemelse Harmonie’) werd gekoppeld, de eerste module die eind april al succesvol was gelanceerd.

Vanaf nu cirkelen rond de aarde daardoor plots niet één, maar twéé bemande stations, een zeldzame gebeurtenis. Sinds de eerste langdurige bemanning vertrok naar het internationale ruimtestation ISS, ruim twintig jaar geleden, zijn mensen verder alleen nog aan boord van twee kleine Chinese teststations geweest, de voorlopers van het huidige station.

Serieuze tegenhanger

In vergelijking met die twee teststations – die beide slechts een klein maandje bewoond werden – is het nieuwe station een stuk ambitieuzer. Het moet een serieuze tegenhanger worden van het ISS, waaraan China van de Verenigde Staten nooit mocht deelnemen.

Vluchtleider op de missie is Nie Haisheng (56). De andere twee bemanningsleden zijn Liu Boming (54) en Tang Hongbo (45). Nie noemde de missie tijdens de laatste persconferentie voor vertrek ‘extreem complex en zwaar’, mede vanwege de ruimtewandelingen en ingewikkelde technische tests die ze gaan uitvoeren.

Net als bij het ISS zal de bemanning langdurig aan boord blijven en daar eten, slapen en sporten. Ook zullen ze ter plekke wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Dat laatste overigens op z’n vroegst vanaf volgend jaar, wanneer onderzoeksmodules Wentian en Mengtian worden aangesloten. Bovendien krijgt het ruimtestation in 2024 gezelschap van een ruimtetelescoop, een tegenhanger van de Amerikaans-Europese Hubble-telescoop die bekend is door zijn betoverende beelden uit de diepe ruimte.

Overigens is de kans dat de Chinese bemanning de bewoners van het ISS door hun verrekijkers ziet passeren – of omgekeerd – vrijwel nihil. De stations draaien in verschillende banen om de aarde, waarbij het ISS bovendien zo’n 35 kilometer hoger boven het aardoppervlak beweegt dan het Chinese station.

Reeks successen

De bemanning vertoeft naar planning nu zo’n drie maanden aan boord van het nieuwe station. Bij succes wordt het daarmee de langst bemande missie uit de Chinese ruimtevaartgeschiedenis. In totaal is het de zevende bemande missie van het land, en de eerste in ruim vierenhalf jaar tijd.

Het geslaagde begin van de missie is het volgende hoogtepunt in een reeks successen voor ruimtevaartorganisatie CNSA. Naast het eigen ruimtestation heeft CSNA onder meer een succesvol onbemand maanprogramma. Bovendien wisten ze onlangs, als tweede ruimtevaartorganisatie ter wereld, een robot op Mars te laten landen.

Toch klinkt er ook kritiek op de Chinese ruimtevaart. Zo keerde een deel van de Lange Mars 5b-raket, die module Tianhe lanceerde in mei, nog ongecontroleerd terug op aarde. Hoewel de brokstukken uiteindelijk veilig in de Indische Oceaan plonsden, noemden ruimtevaartkenners de gok die de Chinezen namen destijds ‘volkomen onverantwoord’ vanwege de (zeer kleine) kans dat de delen op dichtbevolkt gebied konden vallen.

Bij deze bemande missie naar het nieuwe ruimtestation gebruikte CNSA overigens een ander rakettype. Toch staan lanceringen met de Lange Mars 5b wel weer op de rol, wanneer volgend jaar onderzoeksmodules Wentian en Mengtian vertrekken.

China hoopt in de toekomst ook astronauten van andere landen aan boord van het ruimtestation te mogen verwelkomen. ‘In de nabije toekomst zullen we zowel Chinese als buitenlandse astronauten samen in het Chinese ruimtestation zien’, liet een bestuurder van het Chinese ruimtevaartprogramma weten. Plannen voor Europese samenwerking met het Chinese ruimtestation zijn er momenteel niet.

De drie Chinese astronauten voor vertrek. In de toekomst hoopt China ook astronauten uit andere landen te ontvangen op zijn ruimtestation. Beeld EPA
De drie Chinese astronauten voor vertrek. In de toekomst hoopt China ook astronauten uit andere landen te ontvangen op zijn ruimtestation.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden