China accepteert zaak Zuid-Chinese Zee niet

China accepteert geen tussenkomst van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag over het conflict in de Zuid-Chinese Zee. De Filipijnen dienden in 2013 een aanklacht in vanwege territoriale claims van gebieden in de Zuid-Chinese Zee. China had bezwaar gemaakt. Volgens het land is het hof niet gerechtigd om erover te beslissen, maar donderdag oordeelde het hof dat het de zaak wel in behandeling neemt.

De Zuid-Chinese Zee ten zuiden van de Filipijnen waar China kunstmatige eilanden aanlegt. Beeld epa
De Zuid-Chinese Zee ten zuiden van de Filipijnen waar China kunstmatige eilanden aanlegt.Beeld epa

De zaak tegen China is aangespannen door de Filipijnen. Dat land wil dat het hof de aanspraken van China op het grootste deel van de zee afwijst op grond van de VN-conventie voor het zeerecht. China profileert zich al anderhalf jaar steeds nadrukkelijker in de Zuid-Chinese Zee, onder meer door de aanleg van kunstmatige eilanden. Dat leidt tot spanningen in de regio. Japan en de Filippijnen zijn ongerust over de toenemende maritieme macht van China.

De Chinese viceminister van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat de zaak in Den Haag niets verandert aan de claims die China heeft gelegd op gebieden in de zee. Het land gaat niet meewerken.

De Filipijnse regering liet weten dat het blij is met de beslissing van het Hof van Arbitrage.

Spanning loopt op in de Zuid-Chinese

Dinsdagochtend waagde een Amerikaans marineschip zich tot vlak bij de door China opgeëiste Spratly-eilanden. Zulke manoeuvres kunnen heel riskant zijn, leert de geschiedenis.Lees hier de analyse. (+)

'Kan uitlopen op een oorlog'

Eerder deze week ondernamen de Verenigde Staten voor het eerst militaire actie tegen de Chinese aanleg van kunstmatige eilandjes in de Zuid-Chinese Zee. Na jaren van vergeefs diplomatiek protest voer dinsdagochtend het Amerikaanse marineschip de USS Larsen binnen de twaalfmijlszone van Subi Reef en Mischief Reef, onder begeleiding van de Amerikaanse luchtmacht. China reageerde meteen door twee boten naar die wateren te sturen en de Amerikaanse ambassadeur te ontbieden. Een paar uur later koerste de USS Larsen door naar zijn Japanse thuishaven.

Volgens de commandant van de Chinese marine, Wu Shengli, moet de VS stoppen met 'provocatieve acties' in de Zuid-Chinese Zee. Het risico bestaat volgens hem dat 'een klein incident kan uitlopen op oorlog'. Dit zei Shengli donderdag in een videogesprek met zijn Amerikaanse collega John Richardson.

Volgens de Amerikanen laat het besluit van het Hof van Arbitrage zien dat internationaal recht heel belangrijk is in de territoriale conflicten in de Zuid-Chinese Zee.

Fiery Cross Reef, één van de eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Beeld reuters
Fiery Cross Reef, één van de eilanden in de Zuid-Chinese Zee.Beeld reuters

Zandbanken

Het hof benadrukt donderdag dat de Filipijnse regering niet heeft gevraagd 'om over de soevereiniteit over de maritieme structuren (...) waarop zowel door de Filipijnen als door China aanspraak wordt gemaakt' of over de zeegrenzen te beslissen. De zaak gaat wel over rechten, aanspraken en 'de status van bepaalde maritieme structuren' zoals zandbanken en riffen in de Zuid-Chinese Zee.

Het kan nog een jaar duren voordat er een uitspraak komt in de zaak. De Filipijnen waren begin 2013 naar het Hof gestapt. China kan een uitspraak van het hof terzijde schuiven, maar dat zou het aanzien van de opkomende wereldmacht geen goed doen.

De kunstmatige eilanden die China bouwde in de Zuid-Chinese zee lagen bij vloed onder water, totdat China ze in 2014 opspoot en in eilanden veranderde. De Spratly's worden ook opgeëist door Vietnam en Taiwan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden