Chili wijst Spanje op eigen dictatuur-verleden

De Chileense president Eduardo Frei verwijt de Spanjaarden 'kort van memorie' te zijn. Volgens Frei vergeten de Spanjaarden dat 'zij zelf veertig jaar lang een regering hebben gehad die geen enkel respect voor mensenrechten toonde, terwijl zij dit nu wel van Latijns-Amerikaanse landen eisen'....

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

Met deze verwijzing naar de dictatuur van generaal Franco reageerde Frei maandag op de arrestatie van de Chileense ex-dictator Pinochet. Die werd afgelopen vrijdag aangehouden in een Londense kliniek op verzoek van de Spaanse onderzoeksrechter Garzon. Garzon beschuldigt Pinochet van genocide, marteling en internationaal terrorisme. Hij heeft de Britse regering gisteren formeel om toestemming gevraagd Pinochet in Londen te ondervragen.

Frei herhaalde nog eens zijn standpunt dat Chileense burgers alleen door Chileense rechters kunnen worden vervolgd. Hij deed dit in het Noord-Spaanse stadje Bayona, waar hij een ontmoeting van de Spaanse premier Aznar met een aantal Latijns-Amerikaanse staatshoofden bijwoonde. Uit protest tegen de arrestatie van Pinochet annuleerde Frei een bezoek aan Madrid.

Aznar weigerde maandag nog steeds op de kwestie in te gaan. De vraag of hij een verzoek om uitlevering van Pinochet zal steunen, is volgens hem voorbarig.

De Spaanse regering zit duidelijk met de affaire in haar maag. Aan de ene kant wil zij tonen dat de Spaanse justitie onafhankelijk is en dat politieke druk ongepast is. Aan de andere kant zou een proces tegen Pinochet in Spanje onaangename diplomatieke gevolgen hebben en de relatie met Chili verstoren. Spaanse investeerders zijn de laatste jaren de koplopers in Chili en Argentinië.

De regering heeft sinds afgelopen vrijdag veertig dagen om te beslissen of zij om uitlevering zal vragen. Laat zij die termijn verstrijken, dan zal Pinochet automatisch vrijkomen, tenzij een ander land om zijn uitlevering vraagt.

Frei probeerde een gevoelige snaar te raken door te verwijzen naar Franco. Aznars eigen Partido Popular komt voort uit kringen van aanhangers van de vroegere Spaanse dictator. Aznar probeert de PP te profileren als een centrumpartij.

Rechter Garzon breidde gisteren de aanklacht tegen Pinochet uit. Naast de 79 Spaanse staatsburgers die in Argentinië zijn ontvoerd door militairen en na hun overdracht aan de Chileense geheime dienst verdwenen, voerde hij nog vijftien Argentijnen, Chilenen, Amerikanen en Britten op die hetzelfde lot ondergingen.

De advocaten van Pinochet maakten gisteren in Londen bekend 'elke poging tot uilevering resoluut te zullen aanvechten'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden