NieuwsMigratiepact

Chili stapt dag voor top in Marrakech uit VN-migratiepact

Ook Chili heeft besloten het VN-migratiepact niet te ondertekenen. Dat maakte het Latijns-Amerikaanse land zondag bekend, een dag voordat wereldleiders in Marrakech akkoord gaan met het verdrag. ‘Onze positie is helder. Migratie is geen recht’, zegt de onderminister van Binnenlandse Zaken tegen een lokale krant. ‘Landen mogen zelf bepalen op welke voorwaarden ze mensen toelaten.’

Een man schreeuwt anti-migrantenleuzen tijdens een demonstratie vóór migranten in Santiago, Chili.Beeld Esteban Felix / AP

De oppositie in Chili is boos over het besluit, omdat het achter gesloten deuren is genomen. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft zorgen geuit, omdat Chili een van de grote aanjagers van het pact was, volgens de organisatie. ‘Het land zet op deze manier stappen achteruit’, zegt een directeur van Amnesty Chili.

Het migratiepact wordt al twee jaar door de Verenigde Naties voorbereid zonder dat er ook maar een haan naar kraaide, maar de afgelopen maanden leidt het in sommige landen plotseling tot grote politieke spanningen. De Verenigde Staten en Hongarije besloten al eerder om het pact niet te tekenen, en toen Oostenrijk eind oktober zijn steun introk, begon het ook in andere Europese lidstaten te rommelen. In België stapte de Vlaams-nationalistische partij N-VA uit het kabinet vanwege de zaak. In Nederland is een kabinetscrisis ternauwernood voorkomen met een juridisch compromis. 

‘Inlegvel’

Nederland heeft aangedrongen op een zogeheten ‘inlegvel’ waarin wordt vastgelegd dat er geen juridische consequenties zijn aan de morele uitgangspunten van het pact. Volgens voorstanders van het migratiepact was dit helemaal niet nodig, omdat het VN-akkoord vooral gaat over intenties en uitwerkingen van het bestaand VN-Verdrag voor de rechten van de mens. Zo wordt het recht op vluchten en veiligheid vastgelegd en moeten mensenrechten worden gerespecteerd zoals het zorgen voor fatsoenlijke opvang, het niet scheiden van gezinnen of detineren van migranten. 

Marrakech opgetogen over migratiepact, nu moet het nog in praktijk worden gebracht 
Terwijl in België dit weekeind nog bijna de regering viel over het VN-migratiepact, overheerst in Marrakech blijdschap en opwinding. Zeker 150 landen zijn maandag wél aanwezig in de Marokkaanse woestijnstad om de overeenkomst te steunen.

Het liefdeloze huwelijk tussen de Vlaams-nationalistische N-VA en premier Michel bleek niet bestand tegen ‘Marrakech’
Het huwelijk had al veel turbulentie overleefd, maar ondanks allerlei pogingen om nog nader tot elkaar te komen, is de scheiding nu toch een feit. De Vlaams-nationalistische N-VA heeft de Belgische regering dit weekeinde verlaten. Premier Charles Michel gaat verder met een minderheidskabinet.

Wat is het pact van Marrakech?
Het pact van Marrakech trekt een spoor van politieke onrust door het Westen. Maar wat is het eigenlijk voor akkoord? Voor welk probleem is het een oplossing? En waarom is er discussie over?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden