Chili komt boven

Hij had gezelschap van zowel God als de Duivel gekregen, zei Mario Sepúlveda, de tweede kompel die woensdag behouden boven kwam uit de Chileense San José-mijn. God en de Duivel hadden om hem gevochten, en God had gewonnen.

Zijn allegorische ontboezeming was de opmaat naar een lange reeks van hemelse superlatieven, emotionele getuigenissen en luisterrijke aforismen. Het tekende het unieke karakter van de reddingsoperatie dat ze nauwelijks overdreven of misplaatst klonken. Hier gebeurde waarlijk iets bijzonders - voor Chili en, ja, eigenlijk voor de hele mensheid.


Tientallen, zo niet honderden miljoenen mensen in de hele wereld hebben de beslissende 24 uur van de reddingsoperatie op de voet gevolgd en werden via de televisie deelgenoot van de blijdschap en de ontroering die opwelden bij elke mijnwerker die uit de reddingscapsule stapte en zijn geliefden weer in de armen kon sluiten. Het zal menigeen moeite hebben gekost om het bij die beelden geheel droog te houden.


Wat aan het happy end van dit mijndrama een extra lading gaf, was dat het zich afspeelde in een land waar een kwart eeuw geleden een mensenleven niet veel waard was, zeker niet het leven van een eenvoudige kompel. Als er nog een bewijs nodig was dat het huidige Chili volledig gebroken heeft met het barre verleden, dan is dat nu op overtuigende wijze geleverd. Er is met man en macht gevochten voor het leven van de ongelukkige mijnwerkers.


Dat is gebeurd met de nodige buitenlandse hulp, maar de Chilenen mogen er trots op zijn dat ze deze veeleisende reddingsoperatie op eigen kracht hebben voltooid. Het is een enorme opsteker voor het land dat begin dit jaar al een majeure ramp kreeg te verwerken. En het is een hart onder de riem voor een ieder die zich bij alle onheilstijdingen afvraagt of er ook nog wel eens sprake is van vooruitgang in de wereld.


Reageren? volkskrant.nl/commentaar


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden