Chili feest en rouwt

Er wordt feest gevierd en er wordt gerouwd in Chili. Ook dood blijkt ex-dictator Augusto Pinochet nog steeds heftige emoties op te roepen bij zowel tegen- als medestanders....

De tegenstanders, veruit de grootste groep, zijn blij dat het land voorgoed verlost is van een man die verantwoordelijk was voor de eliminatie van zo’n drieduizend politieke opposanten en die zich bovendien heeft schuldig gemaakt aan fraude en zelfverrijking; het enige wat de vreugde van sommigen tempert, is teleurstelling over het feit dat het niet is gelukt om hem langs gerechtelijke weg te laten boeten voor zijn misdaden. De medestanders, een nog altijd niet te verwaarlozen minderheid, treuren om het heengaan van een man in wie ze een groot patriot zien, die Chili heeft behoed voor de chaos en/of het communisme.

Hoe moet een prille of herboren democratie omgaan met haar dictatoriale verleden? Veel landen hebben met deze vraag geworsteld of worstelen er nog steeds mee. Een feilloos universeel model bestaat niet. In het ene land is gekozen voor volledige rekenschap en straffe berechting, in het andere wordt het verleden vergaand toegedekt.

Chili, waar Pinochet zelf op een gegeven moment de teugels liet vieren, heeft een tussenweg gevolgd. Aanvankelijk werd berust in de immuniteit die de oud-dictator voor zichzelf had bedongen. Nadat hij ternauwernood was ontsnapt aan internationale berechting, werden alsnog de nodige stappen gezet naar een gerechtelijke vervolging. Maar vanwege zijn (vermeende) zwakke gezondheid werd de zaak niet op de spits gedreven.

De slachtoffers en hun nabestaanden hadden een gerechtelijke genoegdoening zeker verdiend. Maar het is ook waar dat de omzichtige verwerking van het verleden Chili geen windeieren heeft gelegd. Het is te hopen dat Pinochet de democratische verworvenheden postuum niet opnieuw in gevaar brengt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden