Chili breidt nationale parken uit met 4,5 miljoen hectare na landdonatie Amerikaans miljonairskoppel

Chili krijgt er voor 4,5 miljoen hectare aan natuurparken bij. De Chileense president Michelle Bachelet heeft daartoe een overeenkomst getekend. De parken zijn gedoneerd door een steenrijk Amerikaans koppel.

Het Paine Massif gebergte in Chileens Patagonië Foto getty

De uitbreiding van beschermde gebieden helpt de 'Route of Parks' compleet te maken: een gepland netwerk van zeventien nationale parken en ruim 2.400 kilometer door Chileens Patagonië, van Puerto Montt naar Kaap Hoorn in het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. De route van parken waarborgt de wildernis van Patagonië en opent het zuiden van Chili voor ontwikkelingen op het gebied van ecotoerisme.

De gulle landdonatie is afkomstig van de Amerikanen Doug en Kristine Tompkins, die een fortuin verdienden met de buitensportmerken The North Face en Patagonia. Het stel, dat ruim twintig jaar geleden de wildernis verruilde voor een leven in Patagonië, kocht enorme stukken land om te beschermen en toegankelijk te maken voor toeristen.

Tragisch genoeg overleed Doug Tompkins in 2015 op 72-jarige leeftijd tijdens een kajakongeval, waardoor hij deze historische stap niet meer zelf kan meemaken.

Waarom een miljonairskoppel natuurparken weggeeft

De Amerikanen Doug en Kris Tompkins verdienden een fortuin met de buitensportmerken The North Face en Patagonia. 'Als je doorhebt hoe de mens de natuur afbreekt, dan heb je de morele plicht in actie te komen', vertelden ze in 2015 Volkskrantredacteur Noël van Bemmel.

Economische vooruitgang

In totaal worden er vijf nieuwe nationale parken gecreëerd om de eerder genoemde route - die zich uitstrekt over de gehele lengte van het land - compleet te maken. In de extreem uiteenlopende klimaten van Chili leeft een groot aantal zeldzame dieren, zoals de poedoe (de kleinste hertsoort ter wereld), de Patagonische vos, de Chileense spotlijster en de Andescondor. Daarmee is dit een belangrijke stap voor het natuurbehoud in Chili.

Maar ook op economisch gebied gaat Chili erop vooruit. Het ecotoerisme zal Chili naar verwachting zo'n 270 miljoen dollar (250 miljoen euro) aan inkomsten opleveren, plus 43 duizend extra banen.

Doug Tompkins. Foto getty