Chilenen doen meer met fruit

CARLIJNE VOS

Wat? Voedselexpertise Universiteit Wageningen Waarheen? Chili

Wat hebben onze voedseldeskundigen te zoeken in Chili?

Alles. Chili is de grootste fruitexporteur ter wereld. Het langwerpige land heeft zo'n veelzijdig klimaat dat ongeveer elke vrucht er wel kan groeien. Al die vruchtbomen en -planten worden ook nog eens afgeschermd van besmettelijke ziekten door bergketens aan de ene kant en de oceaan aan de andere kant. Kortom, ideale omstandigheden.

Maar dan nog... Chili ligt niet naast de deur.

Nederland is na de Verenigde Staten de belangrijkste importeur van de druiven, appels, avocado's en walnoten uit Chili. Ook de Chileense wijnen vinden gretig aftrek. De Chileense fruitexport is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Het marktaandeel in de totale export vanuit het zuidelijk halfrond nam toe van 6,4 procent in 1970 tot 59 procent nu.

Als het zo goed gaat met de fruitproductie, wat heeft Wageningen daar dan te zoeken?

De Chilenen zijn wel goed in het produceren van fruit, maar ze zouden er veel meer mee kunnen. Als het gaat om verwerking en productiemethoden valt er nog veel te leren. Fruit wordt bijvoorbeeld alleen nog voor de lokale markt op kleine schaal verwerkt tot sap of jam. Daarnaast bereikt het verse fruit door de lange afstand en bijbehorende lange transporttijd de Europese markt niet in optimale conditie, vertelt Marian Geluk, directeur van het International Center of Excellence Wageningen UR/ Chile dat twee weken geleden werd geopend in de hoofdstad Santiago.

Wat gaat dit centrum doen?

Het centrum is opgericht vanuit een publiek private samenwerking. De Chileense regering heeft 15 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor de komende tien jaar. Dit bedrag is ruim verdubbeld door het bedrijfsleven, kennisinstellingen Wagingen UR zelf. Het centrum gaat zich in de eerste fase bezighouden met gelijkmatiger rijpen van avocado's. Ook houdt het zich bezig met het terugdringen van exportverliezen door bijvoorbeeld de schimmels van druiven aan te pakken.

En daarna?

Het centrum moet over tien jaar zijn eigen broek ophouden. Duurzaamheid is het sleutelwoord en Wageningen reikt daarvoor de ingrediënten aan. Zo is daar bijvoorbeeld een nieuw ras ontwikkeld van quinoa, een pseudograan uit de Andes dat door de Spanjaarden was uitgeroeid. In het oorspronkelijke gewas zit een bittere smaak op het voedzame velletje, waardoor dat in lokaal gebruik verwijderd wordt. Het nieuwe ras heeft dit euvel niet en nu toont babyvoedingproducent Nestlé interesse en kan Chili zijn doelstellingen waarmaken.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden