Chileense rechter kan Pinochet vervolgen

Het Hooggerechtshof in Chili heeft dinsdag bevestigd dat ex-dictator Augusto Pinochet strafrechtelijk vervolgd mag worden. Met veertien tegen zes stemmen besloten de rechters dat de parlementaire rechten van de senator worden opgeschort omdat er 'overtuigende bewijzen van zijn schuld' bestaan....

Van onze correspondente Ineke Holtwijk

Dat Pinochet zou verliezen was twee weken geleden onmiddellijk na de stemming al uitgelekt. De verrassing dinsdag was dat slechts zes rechters en niet negen de ex-dictator hadden gesteund. Hetzelfde hof had twee weken geleden een verzoek van Pinochets familie om een psychiatrisch onderzoek voorafgaand aan het vonnis nipt afgewezen .

Pinochet leed op nog een front verlies. De familie had gehoopt dat het tribunaal in het vonnis van dinsdag de onderzoeksrechter zou verplichten eerst het medisch onderzoek te laten verrichten voordat hij Pinochet in staat van beschuldiging stelt. Het tribunaal laat aan de rechter over wanneer en wat hij dan wil laten onderzoeken.

Onderzoeksrechter Juan Guz man onderzoekt inmiddels 157 zaken tegen Pinochet. Hij had opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van de generaal gevraagd vanwege Pinochets rol bij de executie van bijna tachtig politieke gevangenen na de staatsgreep in 1973, een zaak die in Chili bekend staat als 'de karavaan van de dood'.

De uitspraak van het Hooggerechtshof, die tot twee keer toe werd uitgesteld, bevestigt een eerder vonnis in mei van het Hof van Appel. De rechter kan Pinochet nu verhoren en beschuldigen.

President Ricardo Lagos vroeg 'respect voor het besluit van het tribunaal' en riep de Chilenen op hun kalmte te bewaren, want 'het oog van de wereld is op ons gericht'. De regering heeft de afgelopen weken steeds onderstreept dat het vonnis bewijst dat de instituties in Chili onafhankelijk zijn en dat Chili een nieuwe democratische fase ingaat.

Familieleden van slachtoffers vierden uitbundig feest. Het is de vraag of er ooit een vonnis in een strafproces zal komen. En gezien zijn leeftijd en gezondheid is helemaal onwaarschijnlijk dat Pinochet ooit in de cel terecht komt. De meeste Chilenen beleven de uitspraak als een moreel vonnis. Een oordeel voor de geschiedenis. Want wat was de mede-couppleger en ex-president uiteindelijk? Een bevrijder, zoals Pinochets aanhang zegt, of een moordenaar? Het Hooggerechtshof heeft vastgesteld dat er genoeg bewijzen zijn om hem te beschuldigen van het laatste.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden