Chileense kompels: eerst geld zien voor ze spreken

COPIAPO - Terwijl de 33 Chileense mijnwerkers druppelsgewijs worden ontslagen uit het ziekenhuis San José del Carmen in Copiapó, is het opvallend dat geen van hen wil praten over de belevenissen 700 meter onder de grond. Misschien is het wel begrijpelijk, gezien de enorme transformatie die de mannen ondergaan.

Van onze correspondent Allart Hoekzema
null Beeld ap
Beeld ap

Ze worden overstelpt met cadeaus en uitnodigingen. Hun mijnshift begon op 5 augustus en duurde bijna 70 dagen. Stoïcijns overleefden ze en nog altijd hebben ze hun speciale zonnebrillen op, maar dat is vooral om zich te wapenen tegen de pers en de flitsende camera's uit de hele wereld.

Luxueuze reizen
Enkele familieleden kijken al verlekkerd uit naar luxueuze reizen naar de Verenigde Staten en glamourcruises in de Middellandse Zee. Het regent aanbiedingen van nationale en internationale uitgeverijen om de ondergrondse beproeving van de 33 te publiceren.

De afgelopen dagen hebben verschillende journalisten zich in Copiapó erover beklaagd dat het onmogelijk was de mijnwerkers en hun dierbaren te interviewen, als er niet eerst geld op tafel kwam. Vooral Japanse tv-netwerken en de Duitse boulevardkrant Bild schijnen de markt te hebben verpest met cheques van 4.000 tot liefst 32.000 euro voor een exclusief vraaggesprek met een van hen.

Hollywood-ster
Elvira Valdivia, echtgenote van de mijnwerker Mario Sepúlveda, liep gisteren voor het regionale ziekenhuis de journalisten als een Hollywood-ster voorbij, met een zonnebril op en zonder in te gaan op vragen. Een Engelse verslaggever en een Braziliaanse collega wilden een foto maken van Elisabeth Segovia, vrouw van Ariel Ticona, met het net geboren dochtertje Esperanza. Ze zei dat ze alleen zou poseren voor de hoogste bieder.

Tot dusver heeft geen van de mijnwerkers gepraat over wat er gebeurde tijdens hun helse opsluiting. De familieleden leggen uit dat de kompels zich nu boven de grond even goed hebben georganiseerd als ondergronds. Ze hebben een stichting opgericht om de verdiensten na de bevrijding eerlijk onder elkaar te verdelen.

'De mijnwerkers hebben de autoriteiten al ingelicht over hun stichting', zei een zoon van de mijnwerker Omar Reygadas gisteren. 'Royalty's voor speelfilms, documentaires en boeken en alle inkomsten uit interviews gaan in gelijke porties naar de 33.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden