Children of Men, War of the Worlds

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Clive Owen in Children of Men van Alfonso Cuarón. Beeld Universal Pictures

Children of Men (Alfonso Cuarón, 2006)

RTL 7, 22.45-0.50 uur.

In het Londen van 2027 is alles in beweging. Vanaf de eerste minuut drukt duizendpoot Alfonso Cuarón (hij regisseerde de derde Harry Potter) je midden in zijn smerige toekomst. Hierin ontsnapt Clive Owen ternauwernood aan een bomaanslag. Zijn daaropvolgende overlevingstocht door de grootstedelijke jungle - immigratie is als politiek item volledig ontspoord - ontaardt in een thrillerplot waarin het voortbestaan van de planeet wordt bedreigd. Het verhaal over vrouwen die geen kinderen meer kunnen krijgen, sneeuwt daarbij onder in Cuaróns onvervalste guerrilla-filmerij. De Mexicaan brengt een aantal hoogstaande actiescènes als beklemmende oorlogstaferelen in beeld; Children of Men laat zich tijdens deze scènes eenvoudig vergelijken met de openingsscène uit Saving Private Ryan, al maakt de actuele context de beleving dubbel intens.

War of the Worlds (Steven Spielberg, 2005)

RTL 7, 20.30-22.45 uur.

Vluchtende mensen, destructie, paniek, wanorde. Dat beeld komt geregeld terug in de visueel indrukwekkende verfilming die Steven Spielberg maakte van War of the Worlds, het boek van H. G. Wells over een buitenaardse aanval op de aarde. Maar Spielberg zou Spielberg niet zijn wanneer hij niet uit het oorlogsgeweld - aangericht met driepotige machines waarmee de aliens de mensheid willen uitroeien - een positieve boodschap weet te peuren. De film laat zien dat de westerse mens met cynisme en vooringenomenheid niet verder komt. Passie en liefde zijn nodig. Gescheiden vader en havenarbeider Ray (Tom Cruise) omhelst dus net op tijd het goede. War of the Worlds was Spielbergs derde film over buitenaardse wezens - volgens de regisseur de tegenhanger van zijn eerste, Close Encounters of the Third Kind. Daarin verliet het gezinshoofd huis en haard om zich in te laten met vriendelijke, met kleurtjes en deuntjes contact leggende, aliens. Hier is vader juist bezig het gezin bijeen te houden, terwijl de alles verwoestende buitenaardsen voor de mens hooguit een toekomst zien als mest.

War of the Worlds Beeld Paramount pictures
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.