Chiel O. legde zich toe op streng beveiligde gebouwen; Organisator overval op Geldnet krijgt 20 jaar

De rechtbank in Arnhem heeft Chiel O. (37), organisator van de overval op het Geldnet-kantoor in Duiven, veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf....

Van onze verslaggever

ARNHEM

Volgens de rechtbank heeft O. zich gedurende twaalf jaar beziggehouden met op 'uiterst professionele wijze' plegen van gewelddadige overvallen. In de loop der jaren legde O. zich toe op streng beveiligde instellingen waar een hoge opbrengst viel te verwachten, locaties 'waar de doorsnee-overvaller zich niet zo snel aan waagt'.

Eind 1991 maakte de bende voor het eerst meer dan een miljoen gulden buit tijdens een volgens de rechters 'bijzonder grove' overval op het Grenswisselkantoor in het Amsterdamse Centraal Station. Met behulp van explosieven bliezen zij een raam van het kantoor op. Vanuit een vluchtauto schoot O. een beambte van de Spoorwegpolitie in beide armen, om twee handlangers van een veilig heenkomen te verzekeren. De buit bedroeg 1,2 miljoen gulden.

Begin 1993 was het bedrijf Aeroground Services op Schiphol het doelwit. Een medewerker van dit bedrijf speelde informatie door aan de Amsterdamse bende over de in het gebouw te volgen route en het meest geschikte tijdstip. Met behulp van doorgeladen vuurwapens boekte de bende een nieuw record. Zij roofde een bedrag van 3,9 miljoen gulden.

In september 1995 sloeg O. zijn grote slag in de 'Bunker' van Geldnet in Duiven, een zwaar beveiligd gebouw voor opslag van geld en waardepapieren. Aan de overval, die dramatisch zou aflopen, ging een lange voorbereiding vooraf. O. leidde in die tijd een royaal bestaan in de Amsterdamse onderwereld, zonder dat de politie dit in de gaten kreeg. Voor zesduizend gulden per maand huurde hij een villa aan de Vinkeveense plassen. Familie en vrienden profiteerden volop van de criminele verdiensten.

In een koffieshop ontmoette hij de schoonmaker John G. (35), die daar zwart betaald zijn schulden bij de sociale dienst wegwerkte. O. werd door voorzitter J. den Tonkelaar van de rechtbank omschreven als een dominante persoonlijkheid met een talent voor het werven van handlangers. Dat deed hij ook met de schoonmaker uit Arnhem, toen hij hoorde dat deze beschikte over een bewakingsdiploma.

Met G. werd de afspraak gemaakt dat hi zich zou toeleggen op een carrière als bewaker. O. stond garant voor een maandelijks extraatje tot een geschikt bedrijf was gevonden.

Met 'Jopie Föhn' V., een 33-jarige Amsterdammer die in januari is veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar, reed O. op de avond van zaterdag 23 september 1995 in een bestelbus het Geldnet-gebouw binnen. De sluizen waren geopend door John G., die zijn collega Johan Regeling om het leven bleek te hebben gebracht met een revolver. Het vuurwapen was hem door O. gegeven.

Na de moord schoot John G. zichzelf in de schouder om zich een rol als slachtoffer aan te meten. Wel kon hij nog helpen met het inladen van geldzakken en de uitgang voor zijn kompanen openen. De buit, 8,8 miljoen gulden, is nog grotendeels zoek. O. werd begin vorig jaar aangehouden in de Spaanse stadje Roja, waar hij op naam van een stroman een villa had gekocht.

Chiel O., noch zijn advocaat J. Boone, woonde gisteren het uitspreken van het vonnis bij. Hij weet nog niet of hij in beroep zal gaan. Over de door hem gepleegde overvallen legde hij een volledige bekentenis af.

Boone: 'Hij wil vooral rust. De zaak heeft hem in grote geestelijke problemen gebracht. Al is hij niet verantwoordelijk voor de dood van de medewerker van Geldnet, hij voelt zich wel schuldig.'

Schutter John G. werd in december veroordeeld tot vijftien jaar cel. Twee vriendinnen van de hoofdverdachten O. en V. werden gisteren veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 240 uur dienstverlening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden