Chic rood van vulkanische bodem

Onno Kleyn drinkt een frisse, vulkanische Etna Rosso uit Sicilië.

De Etna Rosso van de Tenuta delle Terre Nere

Huiverend zwart, duister als de dood, dat zijn de rotsen van verse lava op de brandende flanken van de Etna. Maar ze zijn nog geen paar weken oud of er verschijnen pioniersplantjes op, met een groen dat licht lijkt te geven door het contrast. En zo verweert en verkruimelt de aarde stilletjes tot vruchtbare grond. Op deze donkere hellingen opereren wijnbedrijven, waarvan vandaag die met de duidelijkste naam, 'Landgoed van de Zwarte Grond', in de rubriek mag staan. De vulkanische aarde is anders dan die van de rest van Sicilië, vandaar dat er andere druivenrassen groeien en verdraaid, ook daar komt dat 'zwart' weer in terug: nerello mascalese en nerello cappuccio. Voeg daarbij de hoogte waarop alles groeit - 600 tot 900 meter - en je krijgt voor Sicilië atypische wijn, met een koele, granieten concentratie. Fris van smaak, deze door Marco de Grazia gemaakte Etna Rosso 2014, zwart glinsterend van aroma, zonder versluierende vanillegeur door rijping in nieuw eikenhout en met een soort voorname ongenaakbaarheid die zich toch in de mond gewonnen geeft. Chic.

Etna Rosso 2014

Tenute delle Terre Nere, Sicilië, €16,65.

lesgenereux.nl

prijs/kwaliteit 8

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden