'Chi Guevara' is in zijn jonge jaren communist geweest

De opvallende ruk naar links van de rechtse presidentskandidaat, Jacques Chirac, zit misschien dieper dan we dachten. Chirac, die het tegenover zijn conservatieve rivaal Balladur plotseling opneemt voor de daklozen en de vuist balt tegen speculanten en de machtige elites in Frankrijk, heeft in zijn studententijd jarenlang en met overtuiging...

SJOERD VENEMA

Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde memoires van de verstokte oud-communist, Raymond Casas. De metaalarbeider herinnert zich nog goed hoe hij begin 1951 voor het eerst oog in oog stond met 'le Grand Jacques'. Iedere zondagochtend verkocht Casas, voornamelijk aan studenten, L'Huma-Dimanche bij de marché Saint-Germain in het hart van Parijs. Eén van die studenten, de boomlange negentienjarige Jacques Chirac, bood hem op een zondag aan een handje te helpen.

Maar wel enkele straten verderop, want zijn ouderlijk huis lag om de hoek, 'Weet je, mijn ouders zijn bourgeois, en mijn moeder gaat vaak zondagochtend met de dienstbode mee naar de markt om boodschappen te doen', zo zou Chirac zich hebben verontschuldigd.

Le grand Jacques verkocht die eerste zondag uiteindelijk zes kranten. Volgens Casas zou hij zichzelf een fanatiekeling hebben genoemd 'uit bezorgdheid voor de zuivere marxistische leer'. De rode periode van Chirac heeft meerdere jaren geduurd.

De rechtse presidentskandidaat, die sinds zijn ommezwaai naar links in persiflages met de pij van abbé Pierre of als 'Chi Guevara' wordt afgebeeld, heeft een vriendelijke dankbrief geschreven na de ontvangst van de memoires van zijn vroegere kameraad Casas.

Sjoerd Venema

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden