Chez Nous

Dragqueen Bertie is in de mooi vormgegeven film Chez Nous een persoonlijkheid die met verve de film weet te dragen.

FLOORTJE SMIT

Chez Nous is typisch zo'n film die alles in zich heeft om fenomenaal de plank mis te slaan. Het verhaal gaat over een dragqueen met een passie voor Anita Meyer, die een verloren gewaande vader leert kennen en met vrienden een slapstickachtige diamantroof voorbereidt tijdens Gay Pride.

Het is een groot plezier te zien hoe de film de voor de hand liggende valkuilen behendig weet te omzeilen. Chez Nous werd geschreven door Frank Houtappels (Gooische Vrouwen, Ellis in Glamourland), geregisseerd door Tim Oliehoek (Vet Hard, Spion van Oranje) en gespeeld door Alex Klaasen.

Dit trio heeft bewerkstelligd dat de film de extravaganza omarmt, mét een dikke knipoog, maar zonder 'incrowd' of bespottelijk te worden. Eerder feelgood dan Geer-en-Goor-fout. Voor zover iets met zo veel glitters welafgewogen kan worden genoemd, is het precies dat.

Dat begint al met Klaasen, die dragqueen Bertie een persoonlijkheid weet te geven onder de enorme pruiken waar ze steeds onder dreigt te bezwijken. Chez Nous scoort zoals alle BosBros-producties punten op vormgeving.

Een groot kind is Bertie, dat gedwongen wordt volwassen te worden als zijn beschermde wereld, homokroeg Chez Nous, door geldgebrek wordt bedreigd.

Zo zijn alle vrienden, homo en hetero, die zich verzamelen in dat café typetjes - hallo Marokkaanse net-uit-de-kasthomo, dag meneer-doorsneeadvocaat die nu eenmaal van mannen houdt - maar wel typetjes die je ongeacht de eigen seksuele geaardheid kunt omarmen. Vooral John Leddy geeft zijn rol als kroegbaas in deze komedie een mooi laagje tragiek mee.

Het verloop van hun avonturen laat zich voorspellen, alles valt wel heel mooi op zijn plek en halverwege gaat de vaart er even uit als Klaasen vooral loopt te mokken, maar dat mag de pret niet drukken. Veel grapjes zijn leuk, Oliehoeks timing klopt en de acteurs (zoals Thomas Acda en Achmed Akkabi) gaan er vol voor. Dit is waarom Chez Nous werkt: het is met heel veel liefde gemaakt.

De stuwende kracht bij dit alles is de muziek van Anita Meyer, iets waar componist Fons Merkies leuk mee speelt op de soundtrack. Slim van de zangeres om haar medewerking te verlenen aan Chez Nous: showvrouw Bertie brengt haar nummers tijdens optredens als een cri du coeur, waarmee het campy bovenlaagje, precies zoals gebeurt in de film, wordt voorzien van een warm kloppend hart.

Regie Tim Oliehoek. Met Alex Klaasen, Thomas Acda, Tina de Bruin, Achmed Akkabi, Peter Faber, John Leddy

In 79 zalen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden