Chemie-Pack eerder op de vingers getikt

AMSTERDAM - Chemie-Pack is in het verleden diverse keren op de vingers getikt voor overtredingen. Volgens de gemeente Moerdijk kon het chemische bedrijf in 2008 de risico's op een calamiteit niet goed inschatten. Het personeel werd ook onvoldoende getraind in het omgaan met gevaarlijke stoffen.

Beeld epa

Eerder kon al niet aangetoond worden dat de brandbestrijdingssystemen goed werkten. Maar bij de laatste controle, oktober vorig jaar, was alles in orde, zei de burgemeester Wim Denie van Moerdijk woensdagavond.

Familiebedrijf
Bij Chemie-Pack, een zestig jaar oud familiebedrijf, werden chemische stoffen opgeslagen en bewerkt. Het bedrijf werkt onder meer voor de chemische industrie, de rubberindustrie, de land- en tuinbouw, de offshore-toelevering en de verf­industrie. Chemie-Pack had in Moerdijk een terrein van 20 duizend vierkante meter en een opslagloods voor ongeveer tweeduizend pallets. Daar werden chemische producten afgevuld en verpakt. Bij het bedrijf werken ongeveer vijftig mensen.

Volgens de Arbeidsinspectie was 'de identificatie van de gevaren en de beoordeling van de risico's onvoldoende aanwezig'. Ook constateerde een inspecteur dat de inrichting niet voldoende schoongehouden werd en dat er onvoldoende aandacht was voor 'good housekeeping'. Na de inspectie herstelde Chemie-Pack de gebreken. In 2009 werden er geen overtredingen geconstateerd en in oktober 2010 gaf de gemeente een vergunning af.

In het voorjaar van 2006 kreeg Chemie-Pack van de gemeente Moerdijk al een dwangsom opgelegd na een controle van de brandbestrijdingssystemen. Het bedrijf kon geen certificaat voor de schuimblusinstallatie aantonen. Op zo'n papier moest staan dat de installatie volgens de eisen is aangelegd, dat het is uitgeprobeerd, dat het is onderhouden en dat het systeem werkt zoals het moet.

Bezwaar
Volgens de regionale krant BN/de Stem had Moerdijk het bedrijf sinds 2004 al driemaal gecontroleerd en op de tekortkomingen gewezen. Chemie-Pack tekende bezwaar aan, maar Moerdijk bleef erbij dat het bedrijf zijn zaakjes niet op orde had. Directeur Spiering wilde destijds niet reageren.

Het PvdA-Kamerlid Diederik Samsom (ex-Greenpeace) kent Chemie-Pack niet. 'En dat is een goed teken, want als het een notoir slechte naam had gehad, had ik het geweten uit mijn Greenpeace-tijd. Maar ik heb er nooit in de hekken gehangen.' Dat er diverse keren overtredingen zijn geconstateerd, verontrust Samsom ook niet direct.

'Bedrijven als Chemie-Pack worden gecontroleerd op voorschriften die zijn opgesteld na de ramp in Seveso in 1976. Die regels zijn heel streng, dus het is een beetje hetzelfde als achterlichten van fietsen gaan controleren in Amsterdam.' Maar twee punten zijn mogelijk wel zorgelijk, zegt Samsom. 'Een beetje vuil hoeft niet heel erg te zijn, maar het zegt wel iets over de cultuur, de manier van werken, bij een bedrijf. En dat het personeel onvoldoende was getraind, kan ook een probleem zijn. Want dat heb je niet binnen een week opgelost.'

Levensmiddelen
Chemie-Pack begon in 1951 als een bedrijf dat zich richtte op verpakkingen van levensmiddelen en gewasbeschermingsproducten. In de jaren zeventig werd het gesplitst. De tak voor verpakkingen van chemische producten vestigde zich in 1982 in Moerdijk. Het bedrijf heeft nu afdelingen voor de verpakking van vloeistoffen, poeders, vaste stoffen en allerlei andere soorten brandbare en giftige stoffen.
Volgens de site is 'vertrouwde omgang met chemische producten' het motto van het bedrijf, naast de afbeelding van een vlinder. Op die site wordt gemeld dat 'op het gebied van kwaliteit niets aan het toeval wordt overgelaten'. 'Onze filosofie is dat voorkomen beter is dan bestrijden', aldus het item 'risicobeheersing'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.