Chef Taxicentrale zou frauderen

Taxichauffeurs beschuldigen directeur D. Grijpink van de Amsterdamse Taxicentrale ervan te hebben geknoeid met de toewijzing van waardevolle vergunningen. Een van hen probeerde vrijdag in kort geding een loting bij een notaris af te dwingen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De president van de rechtbank wees de eis meteen af. Volgens hem is niets gebeurd in strijd met de statuten van de Taxicentrale. Fraude is ook niet aangetoond.

Grijpink erkent met zijn secretaresse de loting te hebben verricht van 48 taxivergunningen. Hij zegt 'vergaand' gebruik te hebben gemaakt van zijn bevoegdheden.

De Taxicentrale besloot eind vorig jaar het aantal vergunningen uit te breiden. Belangrijke klanten, zoals hotels, klaagden dat niet adequaat werd voldaan aan de vraag naar taxivervoer. Ook de groei van Schiphol maakte uitbreiding van de vervoerscapaciteit noodzakelijk. De nieuwe vergunningen zijn vier jaar geldig.

Taxichauffeurs noemen het opvallend dat elf vergunningen, die bij een contract van onbepaalde duur een waarde hebben van 300 duizend gulden, terecht zijn gekomen bij bestuurders van de Taxicentrale en bij chauffeurs die deelnemen aan door Grijpink opgezette projecten.

De chauffeurs begrijpen niet waarom de notaris deze keer niet de loten trok. Bij de rechten om op Schiphol te rijden, was het gebruikelijk dat de notaris werd ingeschakeld. De directeur van de Taxicentrale zegt er zelf voor te hebben gekozen de loting te verrichten.

Grijpink wijst erop dat de notaris die de Schiphol-vergunningen verlootte, ook steeds van fraude werd beschuldigd. 'Het is folklore.' Hij liet twee van de 48 vergunning vergunningen verloten door de actiegroep Taxi in Actie. Grijpink: 'Het werd een janboel.'

Grijpink bevestigt dat een bestuurslid van de Taxicentrale 'in de prijzen' is gevallen. 'Dat zegt niets over de loting. Het is

goudeerlijk gegaan.' Volgens Grijpink had hij ook de mogelijkheid om de vergunningen zonder loting toe te wijzen. In dat geval was de kwaliteit van de ondernemer het selectiecriterium geweest.

Grijpink vindt dat zijn naam door het slijk wordt gehaald. Om in het vervolg problemen te voorkomen, wil Grijpink een reglement voor loting en toewijzing maken. 'Maar daarmee zeg ik niet dat ik nu iets fout heb gedaan'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden